Voorkom afval in 5 stappen.

Anne-Marie Bergervoet 14-07-2020 3291 keer bekeken 0 reacties

Wat Zero Waste kan betekenen voor Zeist. Zero Waste is een filosofie die beoogt zo min mogelijk afval te creëren door de manier waarop we met materialen omgaan. Daar hoort een bepaalde volgorde bij: Weigeren, Verminderen, Hergebruik, Recyclen en Weggooien.

In de afgelopen maanden viel het veel mensen op hoeveel afval er door je huishouden gaat. Je zat er thuis met je neus bovenop. Bij de RMN is ook 27% meer afval aangeboden sinds de Lockdown dan daarvoor. Mensen denken vaak dat als je maar recyclet dat het dan wel goed komt. Dat is helaas niet zo, maar gelukkig zijn er manieren om te zorgen voor minder afval. Zero Waste is een term die je steeds vaker hoort als het gaat over afvalvermindering. Wat betekent het precies en wat kan je ermee?

Zero Waste is een filosofie die beoogt zo min mogelijk afval te creëren door de manier waarop we met materialen omgaan. Daar hoort een bepaalde volgorde bij: Weigeren, Verminderen, Hergebruik, Recyclen en Weggooien.

[Uit de Zero Waste strategie van de stad Vancouver, Canada, SJM Consult]

 Weigeren: zeg ‘nee’ tegen dingen die je niet nodig hebt. Of het nu gratis monsters, folders of speelgoedjes zijn.

Verminderen: consumeer heel bewust alleen wat je nodig hebt. Dus géén impulsinkopen doen, grootverpakkingen kopen van spullen die je dagelijks gebruikt en liefst kiezen voor onverpakte producten, zodat je géén verpakkingsmateriaal hoeft weg te gooien.

Hergebruik: vervang wegwerpverpakkingen en producten door herbruikbare. Denk bijvoorbeeld aan een eigen drinkfles of koffiebeker of bestek in je tas voor gebruik onderweg. Of natuurlijk het meenemen van eigen verpakkingen naar de markt of winkel (broodzak, groentenetjes, bakjes, pannen) en het repareren van spullen en het kopen bij de kringloop.

Recycling: het afbreken van een materiaal zodat er nieuwe producten van gemaakt kunnen worden. Het mooiste voorbeeld geeft de natuur: Organisch afval recyclet tot compost.

Weggooien van restmateriaal dat niet hergebruikt of gerecycled kan worden. Dat is wat je wilt voorkomen: in Nederland wordt restafval verbrand. Voor Zeistenaren is dit gemiddeld zo’n 223 kilo per jaar (afvalmonitor 2018).

De volgorde is dus belangrijk om te zorgen dat je zo weinig mogelijk afval overhoudt. Weigeren en Verminderen zijn manieren om te zorgen dat je afval voorkomt.

Hergebruik is bewust consumeren. Recycling en Weggooien gaan over het verwerken van afval.

Recycling komt dus pas op de vierde plaats!

Waarom? Recycling kost veel energie. Zo moet plasticafval gescheiden, gewassen, versnipperd en tot korrels vermalen worden, voordat er andere plasticproducten van te maken zijn. Alle stappen kosten energie en er komt CO2 vrij bij elke fase in het proces. Daarnaast zijn producten van gerecycled plastic vaak van mindere kwaliteit omdat er zoveel verschillende soorten plastic in het afval bij elkaar belanden.

Als je minder afval produceert, hoeft er ook minder afgevoerd, bewerkt en betaald te worden. In die zin is het voor zowel het milieu als je portemonnee fijn om de Zero Waste stappen paraat te houden als je inkopen gaat doen.

Bijdrage van Hilde van der Vegt www.supzero.nl

Reacties

Velden met een * zijn verplicht.

Anti spam controle *

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
Een momentje...

0  reacties

Cookie-instellingen