Utrechts Programma Landelijk Gebied: het wordt spannend voor de toekomst van de Kromme Rijncorridor

Redactie Samen Duurzaam Zeist 06-02-2024
326 keer bekeken 1 reacties

De provincie heeft op verzoek van het rijk een mooi plan gemaakt voor haar landelijk gebied: het Utrechts Programma Landelijk Gebied (UPLG). De aanleiding voor het verzoek was aanvankelijk de stikstofproblematiek, maar werd later verbreed naar andere thema’s, waaronder klimaat, water en bodem.

Voor de Kromme Rijncorridor lijkt het UPLG veel kansen te bieden. Zo wordt het project Kromme Rijn Linie Landschap prioritair aangepakt. Dit project moet er voor zorgen dat de ontwikkeling van woningbouw gelijk op gaat met de ontwikkeling van groen en van recreatiemogelijkheden. De Kromme Rijncorridor wordt omgeven door de gemeenten Zeist, De Bilt, Utrecht, Bunnik en Utrechtse Heuvelrug. Deze gemeenten hebben allemaal woningbouwplannen. Het is dus ook van belang dat in de Kromme Rijncorridor het groen en de (extensieve) recreatiemogelijkheden versterkt worden.

De werkgroep Kromme Rijncorridor is goed betrokken bij de aanpak van dit Kromme Rijn Linie Landschap. Een ander belangrijk project van het UPLG is de Utrechtse Heuvelrug. In dat project komt aan de orde de versterking van de natuur, de ontwikkeling van een natuurinclusieve landbouw en “water en bodem sturend”. Ook dit project biedt kansen voor de Kromme Rijncorridor en ook hierbij is de werkgroep Kromme Rijncorridor goed betrokken.

Waarom wordt het nu spannend? Om twee redenen: geld en medewerking van de boeren.

  1. Eerst maar het geld. Recent maakte minister Van der Wal bekend dat ze €284 miljoen beschikbaar wil stellen voor een eerste fase van de uitvoering van het UPLG. De spannende vraag is of het huidige parlement de besteding van dat bedrag wel gaat goedkeuren.
  2. En dan de boeren. In een eerdere blog heb ik betoogd dat de medewerking van de boeren essentieel is. Recent heeft het Stikstofcollectief Utrecht (een groot aantal Utrechtse boerenorganisaties) echter de boeren in Utrecht opgeroepen om niet mee te werken aan de gebiedsprocessen. Ze maken duidelijk dat ze er voorstander van zijn, maar alleen als er voldoende toekomstperspectief voor hen is en als het vertrouwen tussen hen en de overheid is hersteld.

Komt er daadwerkelijk geld beschikbaar en gaan de boeren meewerken? Heel spannend dus, ook voor de toekomst van de Kromme Rijncorridor!

Tekst: Herman Wierenga
Beeld: Kromme Rijncorridor

De inhoud van deze blogreeks in op eigen titel van de werkgroep Kromme Rijncorridor.

Afbeeldingen

Reageren

X (voorheen Twitter)

Reacties

Velden met een * zijn verplicht.

Anti spam controle *

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
Een momentje...

1  reacties

Jelle Schottelndreier

21-02-24 om 20:33

Vertrouwen moet van 2 kanten komen.
Zolang veel boeren (niet de groene boeren, biologische enz) niet willen stoppen met vervuilen, weidevogelnesten doodmaaien, monoculturen raaigras houden ipv diversiteit aan gewassen en houtwallen terugbrengen, mestfraude plegen, veevoer kopen waarvoor de Amazone wordt gesloopt, 'preventief' antibiotica gebruiken waardoor MRSA toeneemt, steeds nieuwe vogelgriepvarianten uitbroeden in massastallen, de openbare orde verstoren, chanterend actievoeren, bedreigen van boeren die wél opkomen voor een gezond landbouwsysteem, etc
heb ik als burger geen vertrouwen in hen.
Meer dan 60 miljard euro subsidie krijgen ze van de burger, in NL 22% van hun inkomen.

Zeker moeten ze toekomstperspectief hebben, dus een redelijke beloning, en ook de bedrijfsopvolging moet niet zo'n financiële molensteen zijn door de krankzinnig hoge grondprijzen - gestegen door schaarste in ons dichtbevolkte land.
Ik verwacht ook dat ze bereid zijn te delen: ze hebben met een paar honderdduizend de helft vd grond van heel Nederland, van 17 miljoen mensen die hun 22% betalen.
Voor een miljoen nieuwe woningen plus de bijbehorende winkels, wegen etc. is maar één procent van het landbouwareaal nodig. Dus daar moeten ze niet hysterisch over doen.
Ook moeten ze stoppen met slogans als "No farmer, no food" want
- niemand wil de boeren kwijt
- de veehouderij verspilt juist 7x zoveel mensenvoeding aan veevoer, dat voor het grootste deel wordt omgezet in mest die in overdosis de lucht, bodem en water voor iedereen vergiftigt
- driekwart van de agrarische productie is voor de export
- ons brood wordt niet eens van Nederlands graan gebakken. Boeren produceren duur vlees en zuivel en daarom moeten we goedkope peulvruchten, broodgraan etc uit andere landen importeren. Dat hangt ook weer met de hoge grondprijs samen en met de Rabo-indoctrinatie.
Heineken haalt z'n gerst uit Afrika.
Het eerlijke verhaal moet niet langer verdraaid worden: de landbouw is ziek en giftig, een ramp. Zeggen alle natuurdeskundigen. De uitsterving gaat in hoog tempo door.

Voor een eerlijk product en een eerlijk verhaal betaal ik graag een faire prijs.

Volgens akkerbouwer dr. ir. Meino Smit hebben we 5x zoveel boeren nodig in Nederland voor een gezonde landbouw. Dan kan de ontvolking van het platteland en het verdwijnen van de plattelandscultuur ook tegengegaan worden.

Cookie-instellingen