Tips om duurzaam te klussen en op te ruimen

Hans Snel April 17, 2020
1509 keer bekeken 2 comments

Wat doe je als je weken de deur niet uit mag? Veel mensen slaan aan het klussen. De bouwmarkten hebben niet te klagen. Anderen krijgen het op hun heupen en gaan opruimen. Dichtgegroeide kasten en kamers eens flink onder handen nemen. Hoe kunnen we dat een beetje duurzaam doen?

Onze economie is ingericht op eenmalig gebruik. We kopen iets nieuws, gebruiken het een tijd en doen het weg. Apparaten die stuk zijn, worden niet meer gerepareerd, maar vervangen. Dat hebben we lang kunnen volhouden, maar we bereiken de grenzen van wat onze planeet aan kan. We putten de aarde uit op zoek naar nieuwe grondstoffen en vervuilen diezelfde aarde met een eindeloze hoeveelheid afval. Om onze leefomgeving gezond te houden, moeten we minder nieuwe spullen kopen en minder zomaar weggooien.

Vraag je dus eerst af hoe vaak je die boormachine nodig hebt. Misschien kun je hem lenen van een buurman. Via de Whatsapp groep met de straat, de buurtapp Nextdoor of de handige Peerby app. Lukt lenen niet, dan kun je het misschien huren. Wil je het echt hebben, denk dan eerst aan 2e hands. Bezoek Kringloop Zeist (ivm corona tijdelijk gesloten) of kijk op Marktplaats of Gratisafhalen.nl.

Heb je een kapot apparaat? Bewaar het voor een bezoek aan het Repaircafé (ook tijdelijk gesloten) en geef het een tweede leven. En wil je van je spullen af? Breng ze, zodra dat weer kan naar de Weggeefwinkel of Kringloop Zeist. Wil je er direct vanaf? Op het afvalbrengstation van de RMU kun je oude spullen nog wel plaatsen in de containers van Kringloop Zeist.

Dus wil jij duurzaam omgaan met spullen? Vraag je dan steeds af: kan ik het lenen? Kan ik het huren? Kan ik het 2e hands kopen? Als het kapot is: kan ik het (laten) repareren? En als je iets niet meer nodig hebt: kan ik het hergebruiken? Of kan ik iemand anders er een plezier mee doen?

Vind jij het leuk om met anderen het hergebruik in Zeist te stimuleren? Kijk dan eens op de website van Samen Duurzaam Zeist bij het project ‘Zeister Kringloopeconomie’.

Images

Comment

Twitter

2  Comments

Fields with an * are required.

We use CAPTCHA to prevent spam. Tick the checkbox to continue. You might be asked to select certain images

One moment ...
Hanna van den Dool May 26, 2020

Kringloop is WEL open :-)

Eveline April 20, 2020

En aanvullend: je kunt ook deze tijd gebruiken om te ontdekken of je zélf dingen kunt repareren. Door op youtube instructies te zoeken en zo te ontdekken dat je meer kan dan je zelfd dacht!

Cookie settings