Moestuinbakken & voorjaarskriebels

Rianne Strijker 19-03-2019
1761 keer bekeken 0 reacties

Nu het zonnetje schijnt, de vogels fluiten en de krokussen opkomen, krijg ik meteen lentekriebels.In de komende weken wil ik gaan bloggen over dit project, en jullie meenemen in ons verhaal. Daarom nu iedere week een verhaal over moestuinbakken. Allereerst: hoe is dit idee ontstaan en uitgewerkt?

Nu het zonnetje weer schijnt, de vogels fluiten en de krokussen opkomen, krijg ik meteen lentekriebels. Ik ga mijn tuin in, kijk wat ik er al kan doen en ga vast nadenken over nieuwe beplanting. Dit jaar mag ik extra veel plannen maken, want samen met een groepje buren ga ik moes-tuinieren op de openbare groenstrook. In maart klussen we de bakken in elkaar en gaan we ze vullen met allerlei soorten groenten, kruiden en bloemen. In de komende weken wil ik gaan bloggen over dit project, en jullie meenemen in ons verhaal. Daarom nu iedere week een verhaal over moestuinbakken. Allereerst: hoe is dit idee ontstaan en uitgewerkt tot initiatief?

Afgelopen zomer was ik veel buiten met mijn dochter. Het was natuurlijk prachtig weer, en ook bij mij in de tuin deden de kerstomaten het fantastisch. De komkommer groeide mijn tuin uit en ook bij de buren groeide en bloeide van alles volop. Wij hebben een nieuw huis en daarom pas net een tuin, dus iedereen was blij verrast over hoe goed alles groeide. Er waren dan ook vaak gesprekken over dit onderwerp in de straat. Tips en stekjes werden uitgewisseld. De kinderen plukten verse bramen, en mochten bij een buurvrouw af en toe helpen in haar tuin met het ‘dieven’ van de tomaat.

Zo ontstond de inspiratie voor een gezamenlijke moestuin. Wij wonen in een heel nieuw huizenblok, en de groene stroken rondom die huizen waren nog niet ingeplant. Tussen de huizen en de parkeervakken was een vrij brede groenstrook die goed zou kunnen dienen als locatie voor moestuinbakken. Ik zag een mooie kans en ging eens om me heen peilen of er interesse was in zo’n buurtmoestuin. Dit deed ik natuurlijk eerst bij de buren waarvan ik al wist dat ze graag tuinierden. Ook peilde ik bij mijn directe buren of ze zo’n project zagen zitten. Dit leverde ook nieuwe ideeën en inzichten op, en zo werkte ik het idee verder uit. 

Hoe ik dit leuke idee omzette in een haalbaar project? Dat lees je de volgende keer. Hopelijk inspireer ik je om zelf ook een (buurt)moestuin te beginnen. Kom gerust alvast met vragen of tips in de opmerkingen hieronder.

Afbeeldingen

Reageren

X (voorheen Twitter)

Reacties

Velden met een * zijn verplicht.

Anti spam controle *

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
Een momentje...

0  reacties

Cookie-instellingen