Energietransitie Initiatief Griffensteijn

Met de enquête aan de deur in Griffensteijn

Energietransitie initiatief Griffensteijn; samen op weg naar een aardgasvrije wijk

In de wijk Griffensteijn broeit het al een tijdje. Een groepje bewoners (onder andere Ruud Meijvogel, Michiel Veen, Kees in ‘t Veld en Charlotte Post) zetten zich sinds februari 2021 in voor een aardgasvrij Griffensteijn in 2035. Het begon met een enquête in het voorjaar van 2021.

"een mooi groepje"

Michiel Veen: ‘Ik heb op een gegeven moment een oproepje geplaatst in de buurtapp: wie wil er met me meedenken over de energietransitie in onze wijk? Tot mijn verbazing melden zich een aantal mensen, waaronder buurtbewoners die werkzaam zijn in de energietransitie, een adviseurs bewonersparticipatie en een ecoloog. Al met al een mooie groep mensen om ons over dit vraagstuk te buigen. Als groepje hebben we de ambitie uitgesproken om een alternatieve manier te vinden om onze huizen te verwarmen. En daar onze buurtgenoten in mee te nemen. Geen gemakkelijke opgave voor onze jaren dertig woningen’.

Bewonersenquête

Ruud Meijvogel voegt toe: ‘Het gaf veel energie om als groepje bewoners andere bewoners aan te spreken en op zoek te gaan naar een formule die past. We zijn begonnen met het opstellen en afnemen van een enquête. Gelukkig konden we subsidie en ondersteuning krijgen van Samen Duurzaam Zeist, waardoor we de enquête (via mailchimp) konden verspreiden. Bijna de helft van de bewoners van Griffensteijn heeft de moeite genomen de enquête in te vullen. Hierdoor hadden we veel informatie over hoe ‘de gemiddelde inwoner van Griffensteijn’ denkt over het verduurzamen van zijn woning. Deze informatie hebben we mooi weergegeven in een informatiebrief en verspreid’.

Warmteplan

We hadden het plan om na de zomer een bijeenkomst te organiseren. Door Corona moesten we dat een jaar uitstellen. In de tussentijd hebben we wel een warmteplan opgesteld, waarin we beschrijven hoe we de transitie in onze wijk voor ons zien. We maken onderscheid tussen acties op de korte, middellange en lange termijn. We willen vooral ervaring gaan opdoen met verschillende warmteoplossingen in de vorm van een drietal pilots.

Wijkbijeenkomst

Op 21 juni 2022 hebben we eindelijk een bijeenkomst kunnen houden. Ruim 40 bewoners kwamen op de informatieve avond af, die we organiseerden samen met Mijn Groene Huis. Het was een goede sessie, met een mooie doorsnede van de wijk. De deelnemers hadden veel interesse en interactie met elkaar en met ons. Meer dan 30 mensen hebben zich nav de bijeenkomst opgegeven voor een energieadvies op maat en ruim 20 mensen willen meedoen aan een van onze pilots.

Vertrouwen voor de toekomst

‘Dit geeft veel vertrouwen voor de toekomst’ zegt Charlotte Post, mede initiatiefnemer. ‘We hebben de deelnemers evaluatie formulieren laten invullen waardoor we onder andere zicht hopen te krijgen op de bereidheid van buurtgenoten om mee te doen aan een pilot. Want ja, nu is het spel pas echt op de wagen. Krijgen we het met elkaar voor elkaar om een warmtealternatief te selecteren en in de wijk uit te rollen? Krijgen we de businesscase rond? Al met al zijn we nog lang niet klaar. Maar als ik zie hoeveel enthousiasme en betrokkenheid er tot nu toe is, dan kunnen we in Griffensteyn een eind komen met elkaar!’

Meer info?

Woon jij in Griffensteijn, heb je interesse in de activiteiten van het Energietransitie Initiatief en ben je nog niet aangesloten? Of woon jij in een andere wijk en wil je weten hoe Griffensteijn dit heeft aangepakt? Stuur dan een mailtje naar energietransitiegriffensteijn@gmail.com.

Logo Energie Transitie Initiatief Griffensteijn

Cookie-instellingen