Elektrisch rijden, hoe en wat

Communicatie SDZ (JvdB) 24-11-2022
7433 keer bekeken 0 reacties

Op deze pagina vind je ideeën hoe jij je leven duurzaam kunt inrichten. Als je klikt op het idee, vind je meer informatie. Met de sterren kun je het idee een waardering geven. En op de pagina van het idee kun je zelf suggesties toevoegen. 

>>

(Laatst bijgewerkt op 14 februari 2024 door Hans Snel)

Elektrisch rijden wordt de standaard. In 2035 kun je in heel Europa geen nieuwe auto meer aanschaffen, die op fossiele brandstof rijdt. Het aanschaffen van tweedehands auto's op fossiele brandstof zal nog wel een tijd mogelijk blijven. 

Is elektrisch rijden duurzamer?

Deze vraag is niet eenvoudig met een 'ja' of 'nee' te beantwoorden. De productie van een elektrische auto brengt een veel grotere CO2-voetafdruk met zich mee dan die van een traditionele auto. Zelfs zoveel meer, dat je gemiddeld pas na 7 jaar rijden in een nieuwe elektrische auto een kleinere CO2-voetafdruk hebt. Voor de productie van een elektrische auto zijn ook meer schaarse metalen nodig, die bovendien vaak op een mensonterende manier worden gewonnen. Daar staat tegenover dat een elektrische auto bij het gebruik geen uitstoot geeft en dus de lucht niet vervuilt. Of de CO2 uitstoot van het rijden in een elektrische auto duurzaam is, hangt af van de stroom die je erin stopt. Is dit groene stroom van Nederlandse zon of wind of van je eigen zonnepanelen, dan rijd je duurzaam. 

Als alternatief voor een nieuwe elektrische auto kun je ook kiezen voor een tweedehands elektrische auto. Dan heb je de CO2-voetafdruk van de productie (grotendeels) al achter de rug. Let dan vooral op de kwaliteit van de accu (zie hieronder bij meer informatie). 

Je kunt ook kiezen voor een tweedehands dieselauto en dan Neste My Renewable volledig gerecycle diesel (HVO100) tanken bij één van de 120 pompstations in Nederland. Ik noem dit merk omdat het voorzover ik heb kunnen nagaan het enige merk is, die dit aanbiedt. Zeist heeft nog  geen pompstation dat dit aanbiedt. De dichtstbijzijnde stations zitten in Nieuwegein, Amersfoort en Hilversum, alle drie van Tamoil. Met HVO100 reduceer je de CO2-voetafdruk van je autokilometers met minimaal 90%.

Openbare laadpalen

In Zeist en ook in de rest van Nederland komen er steeds meer openbare laadpalen. Hier vind je een kaart met alle locaties van openbare laadpalen in Nederland en dus ook in Zeist. Je ziet ook op welke locaties nieuwe laadpalen gepland zijn. 

Meer informatie

Gemeente Zeist

Op de website van de gemeente Zeist vind je informatie over de openbare laadpalen, over het aanvragen van nieuwe laadpalen en het plaatsen van een laadpaal op eigen terrein.

Vereniging voor (toekomstige) Elektrische rijders

Deze informatie is geplaatst in 2022. Hij is mogelijk iets verouderd, geschreven door een enthousiaste elektrische rijder en daarmee niet 100% objectief. 

De markt voor tweedehands elektrische auto’s is nu nog klein. Over enkele jaren zal het aanbod van tweedehands EV’s (Electrical Vehicles) groter worden, omdat nu verkochte nieuwe (lease)auto’s dan ook op de occasionmarkt komen.

TIP! Als u kijkt naar een tweedehands E-auto, let dan op de SOH (State Of Health) van de accu. Deze waardes kan de garage eenvoudig uitlezen. Vaak lukt dit ook door een handig iemand met een mobiele telefoon en een Dongel. Heeft de batterij nog +70% capaciteit met meer dan 200.000 km op de teller, dan weet u dat u nog jaren kunt rijden met dezelfde accu. De VER wil dat hierin een transparant beleid komt en zorgen voor een goede regelgeving en dat gegevens over de SOH gestandaardiseerd worden.

De accu opladen

We kunnen het laden onderverdelen in 3 snelheden:

  1. Met een speciale thuislaadkabel (Grannylader) kan je bij ieder geaard stopcontact (in nood) laden. Dit gaat echter zeer langzaam. Heeft de accu een inhoud van 40 kWh, dan duurt het 20 uur van leeg naar vol als je met een vermogen van 2000 watt laadt.
  2. Met de laadpalen die je op straat ziet gaat laden al een stuk sneller, deze palen hebben vaak een vermogen van 11.000 watt en zo is de accu binnen 4 uur vol. Deze laadpalen kan je thuis ook laten plaatsen. Zorg voor een 3 fasige aansluiting (3x25A) via de netbeheerder en laat een elektricien zorgen voor de correcte aansluiting.
  3. Alle moderne E-auto’s hebben ook een DC (Direct Current ofwel gelijkstroom) laad mogelijkheid. Met een vermogen van 50.000 watt of nog meer is de accu binnen de tijd van het drinken van een kop thee alweer bijna vol geladen.

Kan ik op vakantie met een E-auto?

Nederland heeft veel laadpalen, in het buitenland is de laadpaaldichtheid een stuk lager dan bij ons. In onze buurlanden wordt op dit moment een inhaalslag gemaakt en zie je overal nieuwe (snellaad)palen verschijnen. Een aantal jaar geleden was het bijna niet mogelijk om een zware aanhangwagen of caravan te trekken met een E-auto. Inmiddels zijn er vele modellen verkrijgbaar met een behoorlijk trekgewicht. Houd er wel rekening mee dat de actieradius (rijbereik) bij het trekken van een caravan met de helft kan afnemen.

TIP: Neem wat extra tijd om op bestemming te komen. Geniet ook van de reis naar uw bestemming en kom zo meer uitgerust op uw bestemming.

Betalen voor het laden.

U kunt op steeds meer plekken betalen met een App of bankpas, maar het is zeker nog aan te raden om 2 of 3 laadpassen bij u te hebben. Er is een grote keuze. Voor mensen die vaak laden, zijn er laadpassen met maandelijkse kosten met vaak een lager laadtarief. Er zijn ook laadpassen verkrijgbaar zonder abonnementsvorm. Hierbij een lijst met laadpas aanbieders. Het mooiste is als u via uw eigen energiecoöperatie een laadpas kan krijgen.

Maar de waterstofauto dan?

Een waterstofauto is 3 x minder efficiënt dan een elektrische auto met accuopslag techniek. Daarbij zijn de kosten van een waterstoftankstation met 2 vulpunten vele malen duurder dan een Fastned snellaadstation met 10 vulpunten.

Met slechts de keuze uit enkele modellen en nauwelijks waterstoftankstations raden wij de aankoop van een nieuwe waterstofauto daarom niet aan. Elektriciteit kunnen we zelf samen produceren (een zonnedak aanleggen). Om waterstof te tanken blijven we vooral afhankelijk van de oliemaatschappijen.

Vehicle to grid (V2G)(V2X)

Vehicle to grid betekent ‘van de auto naar het net’. Burgers produceren en consumeren steeds meer stroom, dikwijls op dezelfde momenten. Tijdens zo’n piek kan de auto via V2G extra stroom leveren(of laden met veel zon). Zo kunnen we ondanks dat we steeds meer zonnepanelen krijgen het stroomnet stabiel houden. Er zijn al elektrische auto's op de markt met een stopcontact aan boord, waardoor je minder afhankelijk wordt van het stroomnet. Zie voor meer informatie dit artikel.

Nog veel meer informatie over elektrisch rijden vindt u op de onafhankelijke site van de VER, zoals het realiseren van laadplekken in de parkeergarage van een VVE.

Hoe meer leden wij bij de VER hebben, des te sterker wij staan om in Den Haag meer voor elkaar te krijgen en daar oplossingen aan te dragen waar iedere (toekomstige) elektrisch rijder ook van mee kan profiteren. Daarom vragen wij aan jullie om met zijn allen lid te worden. Het lidmaatschap is gratis en daarom laagdrempelig. Leden, verenigingen en bedrijven kunnen daarnaast altijd premium lid worden als extra ondersteuning voor de VER, wij vragen daarvoor een geldbedrag van €35,- per jaar

Weetjes:

Omdat een elektrische auto veel efficiënter is dan een benzineauto, gaat weliswaar ons stroomgebruik iets omhoog, maar het totale Nederlandse energiegebruik zal sterk dalen door de elektrificatie.

Ondanks dat elektrisch rijden nu al schoner is dan met een benzine of dieselauto, geldt ook dat de elektrische auto best een dagje zonder u kan. Dus stap eens op de fiets en u vervuilt niets. Door samen duurzame stroom op te wekken wordt elektrisch rijden komende jaren steeds schoner. Een benzine of dieselauto blijft vervuilend en wordt komende jaren niet schoner.

Ook tussen elektrische auto's zijn er verschillen in brandstofgebruik. Met 1 kWh heb je bij het ene model meer rijbereik ten opzichte van een ander model, er zijn zelfs elektrische auto's met geïntegreerde zonnepanelen.

De praktijk leert dat de meeste elektrische rijders nooit meer terug willen naar fossiel!

Meer weten? Bekijk dan de site van de VER: de Vereniging voor (toekomstige) Elektrische rijders.

De VER is ‘voor de leden, van de leden, door de leden’.

Deze vereniging is opgericht om mensen te informeren en met goede regelgeving op te komen voor de belangen van elektrische rijders. Wij hebben geen winstoogmerk.

https://www.evrijders.nl/energiecooperatie

 

 

Afbeeldingen

Waarderen

0 (0 waarderingen)

Reageren

X (voorheen Twitter)

Reacties

Velden met een * zijn verplicht.

Anti spam controle *

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...

0  reacties

Cookie-instellingen