Een duurzame garderobe aanleggen

Hans Snel 25-05-2022
12699 keer bekeken 0 reacties

>>

Voor het laatst bijgewerkt op 28 januari 2024

Wat is het probleem?

Er is niet één probleem. De kledingindustrie draagt op allerlei manieren bij aan opwarming en vervuiling van de aarde, uitputting van grondstoffen en oneerlijke handel. De huidige kledingindustrie is in meerdere opzichten niet duurzaam. De kledingindustrie is verantwoordelijk voor 10% van de broeikasgassen. 75% van de kleding eindigt in de verbrandingsoven of op een stortplaats. Hiervan is een groot deel niet of nauwelijks gedragen. Voor de productie van kleding is ontzettend veel water nodig, dat niet voor andere doeleinden kan worden gebruikt. Op de katoenplantages worden verschillende pesticiden gebruikt. De lonen die betaald worden aan werknemers in de kledingindustrie in lage lonen-landen zijn veel te laag om van te kunnen leven, er is sprake van heel veel kinderarbeid, 

Wat kan ik doen?

Milieu Centraal geeft je 10 handige tips om zo duurzaam mogelijk om te gaan met je kleding. Je vindt het plaatje hierboven.

Slimmer kopen (of huren of lenen)

Het begint met de vraag of je wel nieuwe kleding nodig hebt.  Als het antwoord daarop 'ja' is, heb je het dan permanent nodig of éénmalig. In dat laatste geval kun je het misschien van iemand anders lenen. Wil je gewoon weer eens wat anders, denk dan ook aan het ruilen van kleding. Bijvoorbeeld via de Kledingruil Ketting van Mariska Weijer uit Huis ter Heide. En als je koopt, zijn er inmiddels verschillende adressen met tweedehands kleding van goede kwaliteit. In Zeist kun je terecht in de tweedehands kledingwinkel Reloved Fashion Studio van Anne-Marij Dalenoord.

Buiten Zeist kun je in verschillende grote steden (helaas nog niet in de buurt) terecht bij de Reshare Stores van het Leger Des Heils, voor tweedehands en vintage kleding. 

Lukt dit allemaal niet en ben je op iets nieuws aangewezen. Let dan in ieder geval op de duurzaamheid van die kleding. Op de website van Project CeCe vind je veel duurzame kledingmerken bij elkaar. 

Langer gebruiken

Je kunt de levensduur van je kleding verlengen door het zelf te repareren (kijk voor reparatie-handleidingen op Jafix) of te laten repareren. Als je in de duurzame zoekmachine Ecosia zoekt op 'kledingreparatie Zeist' vind je verschillende adressen waar je terecht kunt. Je kunt er natuurlijk ook iets anders van (laten) maken. En is het nog van goede kwaliteit, maar wil je het zelf niet meer dragen? Stop het dan in de zak van de Kleding Ruil Ketting en haal er zelf iets anders leuks uit. Je kunt het ook aanbieden op websites als Vinted, dan levert het je nog iets op. En je kunt het wegbrengen naar een kringloopwinkel of de Weggeefwinkel, populaire adressen voor mensen met een minder dikke portemonnee.  

Beter wegdoen

Is je kledingstuk niet meer geschikt voor de bovenstaande toepassingen? Gooi het dan niet in de grijze container bij het restafval.  Overal in Zeist staan kledingcontainers van Sympany. Deze organisatie kijkt op zijn beurt weer naar de beste bestemming voor jouw kledingstuk. Veel wordt gerecycled tot nieuwe kleding of andere producten. Slechts een klein gedeelte wordt uiteindelijk verbrand. Je kunt hier dus ook kapotte kleding in kwijt. En daarnaast schoenen, assecoires, knuffels, beddegoed en gordijnen. Vul op de website van Sympany je postcode in en je vindt de dichtstbijzijnde container bij jou in de buurt. 

Inspiratie

Anne-Marij Dalenoord heeft in 2022 een presentatie gegeven in ons Duurzaam Café. Hier vind je ter inspiratie deze presentatie. 

 

 

Afbeeldingen

Waarderen

0 (0 waarderingen)

Reageren

X (voorheen Twitter)

Reacties

Velden met een * zijn verplicht.

Anti spam controle *

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...

0  reacties

Cookie-instellingen