Het stoken van hout is om meerdere redenen niet echt een duurzame bezigheid:
- Met de verbranding van hout komen er verschillende schadelijke stoffen in de in de lucht. Dat is ongezond en mensen met luchtwegaandoeningen hebben er veel last van. Enkele stoffen zijn kankerverwekkend. Heb je een open haard die niet goed trekt, dan adem je zelf ook deze stoffen in. In stedelijke gebieden is de luchtvervuiling vanwege houtstook inmiddels groter dan die van gemotoriseerd verkeer;
- De in het hout opgeslagen CO2 komt vrij in de atmosfeer, waardoor je bijdraagt aan de opwarming van de aarde. Het duurt jaren voordat een boom dezelfde hoeveelheid CO2 weer heeft opgeslagen;
- In geval van een open haard gaat 90% van de warmte door de schoorsteen naar buiten. Bij een houtkachel is dit 20-40%. Het is dus ook een inefficiënte manier van verwarmen.
Wil je toch stoken, bijvoorbeeld vanwege de gezelligheid, doe het dan op een verantwoorde manier:
- Beperk het aantal dagen waarop je stookt tot bijvoorbeeld 2 maal per maand in de maanden oktober-maart;
- Raadpleeg de Stookwijzer voordat je de haard aansteekt. Je ziet dan of het een geschikt weertype is om te stoken (voldoende wind). Stook in geen geval als RIVM een stookalert heeft afgegeven;
- Stook verantwoord: volg de 8 tips voor minder rook en geur (zie de afbeelding hieronder);
- Wil je toch vaker stoken? Overweeg dan om een fijnstoffilter op je schoorsteen te plaatsen, dat een deel van het fijnstof afvangt;

Meer informatie
Op 15 december 2021 verzorgde Jeannine van Bree in het Duurzame Café een presentatie over hout stoken.