Kapotte spullen (laten) repareren

Hans Snel 09-06-2021
17042 keer bekeken 1 reacties

Op deze pagina vind je ideeën hoe jij je leven duurzaam kunt inrichten. Als je klikt op het idee, vind je meer informatie. Met de sterren kun je het idee een waardering geven. En op de pagina van het idee kun je zelf suggesties toevoegen. 

>>

Voor het laatst gewijzigd op 25 maart 2024

We leven in een wegwerpmaatschappij met steeds grotere afvalbergen, milieuvervuiling en straks een tekort aan bepaalde grondstoffen. Dat is onhoudbaar. Geef  je spullen en kleding een tweede leven in plaats van alles nieuw te kopen. Volg het stappenplan hieronder en voorkom dat iets onnodig eindigt op de afvalberg. Je bespaart zo ook nog kosten.

Stappenplan repareren

1. Voorkomen is beter dan repareren 

Spullen sneuvelen minder snel als je ze goed onderhoudt. Zo houden de meeste apparaten niet van stof. De motor van een föhn brandt bijvoorbeeld minder snel door als je de achterkant regelmatig stofvrij maakt. Check grondig of het apparaat echt gesneuveld is. Soms is slechts een onderdeel stuk of werkt iets niet door een vastzittend knopje. Sla de gebruiksaanwijzing er nog een keer op na voor tips. Je kunt de meeste gebruikershandleidingen ook online terugvinden.

2. Repareren of vervangen?

Repareren is meestal beter voor het milieu, omdat de productie van een nieuw apparaat energie en grondstoffen kost. Dat geldt niet voor sommige energieslurpers, zoals oude wasdrogers en koelkasten. Bekijk welke apparaten je beter kunt vervangen door een zuinige nieuwe dan repareren.

3. Garantie van de verkoper

Onderzoek voor je gaat sleutelen of de verkoper of fabrikant nog garantie geeft. De monteur van de fabrikant werkt met originele onderdelen en kent het apparaat beter. Ook als de garantie is verlopen, is een verkoper wettelijk verplicht om je apparaat te repareren of vervangen als het stuk gaat bij normaal gebruik, binnen een redelijke levensverwachting. Lees meer over de garantietermijn bij de Consuwijzer of de Consumentenbond.

4. Geen garantie? Probeer het zelf!

Als het lukt om iets te repareren geeft dat voldoening. YouTube barst van de handige instructievideo's en misschien wil een handige kennis een handje helpen. Op iFixit vind je reparatiehandleidingen met plaatjes voor allerlei apparaten. Let altijd op je eigen veiligheid en pas op met scherpe onderdelen en elektriciteit.

Heb je een los onderdeel nodig dan zijn er diverse webshops om deze te bestellen. Ga je zelf aan de slag of schakel je een niet niet-erkende monteur in? Dan vervalt je oorspronkelijke garantie.

5. Lukt het niet zelf? Schakel hulp in!

Vraag vrienden of bezoek een Repair Café in de buurt. Zie hieronder de adressen van de Repair Cafés in de gemeente Zeist. Hier staan vrijwilligers klaar om samen met jou (vaak gratis) spullen te repareren. Bij de Repair Cafés worden (in de categorie huishoudelijke apparaten) vooral koffieapparaten, stofzuigers, lampen, waterkokers en naaimachines gerepareerd. Kies bij reparatie van smartphones en ICT bij voorkeur voor een erkend reparatiebedrijf, dat werkt met originele onderdelen. Zo’n bedrijf vind je op de website van Techniek Nederland.

Wil je snel een professionele monteur inschakelen voor reparatie van witgoed apparaten? Via Monteuropafstand.nl vind je monteurs die zonder voorrijkosten een oplossing bieden. De monteur kijkt via je smartphone mee naar het probleem en soms is een reparatie aan huis dan overbodig.

6. Mislukt? Recycle de materialen

Lever je gesneuvelde apparaat in bij een inleverpunt voor elektrische apparaten. Deze vind je bij veel winkels of in de milieustraat. Zo kunnen veel materialen gerecycled worden. Kleinere apparaten kun je makkelijk kwijt bij inleverbakken in winkels en supermarkten, te vinden op de site van Wecycle. Grotere machines mag je meegeven aan de leverancier van je nieuwe apparaat. Inleveren kan ook bij de milieustraat.

Wat je vooral niet moet doen: aan de weg zetten of naar een schrootbedrijf brengen. Bij een schroothandelaar weet je niet zeker of het goed gerecycled wordt.

Bron: Milieu Centraal

Meer info

Wil je hierover meer weten? Abonneer je op de Afvaltips van Milieu Centraal.

Repair Cafés in de gemeente Zeist

De gemeente Zeist heeft drie Repair Cafés. Repair Cafés zijn gratis toegankelijke bijeenkomsten die draaien om (samen) repareren. Op de locatie waar het Repair Café wordt gehouden, is gereedschap en materiaal aanwezig om alle mogelijke reparaties uit te voeren. Op kleding, meubels, elektrische apparaten, fietsen, speelgoed etc. Ook zijn deskundige vrijwilligers aanwezig, met reparatiekennis en – vaardigheden op allerlei terreinen.

Bezoekers nemen van thuis kapotte spullen mee. In het Repair Café gaan ze samen met de deskundigen aan de slag. Zo valt er altijd wel wat te leren. Wie niets heeft om te repareren, neemt een kop koffie of thee. Of gaat helpen bij een reparatie van iemand anders. Je kunt ook altijd inspiratie opdoen aan de leestafel, waar boeken over repareren en klussen ter inzage liggen.

Bovendien vind je op de website www.repaircafe.org  allerhande tips en trucks voor het repareren van spullen.

Zeist

Met veel kapotte apparaten kun je iedere tweede zaterdag van de maand tussen 10 en 14 uur terecht bij Repair café Zeist in het Binnenbos, Hoog Kanje 186, Kerckebosch. Vrijwilligers van het Repair café helpen je met repareren of doen het voor jou. Zo geef je jouw kapotte apparaat een tweede leven. Meld je komst wel even aan, voordat je langs komt, via repaircafezeist@gmail.com

Austerlitz

Elke tweede woensdag van de maand (met uitzondering van schoolvakanties) organiseert Austerlitz Duurzaam een Repair Café in dorpshuis 't Trefpunt, Schooldwarsweg 19 in Austerlitz. Tussen 16:00 en 17:30 uur kan men kapotte spullen (ook naaiwerk) aanbieden om te repareren. Meer informatie is verkrijgbaar via info@austerlitzduurzaam.nl 

Den Dolder

Elke 3e zaterdag van de maand staan de vrijwilligers van Repaircafé Den Dolder voor jou klaar om reparaties aan apparaten, kleding, elektronica, fietsen en speelgoed te verzorgen van 11-15 uur (inloop voor reparaties tot 14 uur).  Graag even reparatie verzoeken aanmelden via: repaircafe@dendolder.nl of middels een belletje naar 06-51152025. 

Spontaan langs komen mag ook, maar reserveringen gaan wel voor. Verder ben je ook welkom zonder reparatie. Er is koffie, thee of ranja voor de reparateurs in opleiding ;-)

In de zomervakantie is het Repaircafé gesloten (juli en augustus).

Kijk voor meer info op onze website of Facebook pagina

Ben jij een handige Harry of Hariette?

Voor alle cafés geldt dat er behoefte is aan handige Harry’s en Hariettes. Voel je er voor om wat van je tijd te besteden aan het repareren van goederen, meld je dan bij een van de coördinatoren van de Repaircafé’s.

 

 

 

Afbeeldingen

Waarderen

0 (0 waarderingen)

Reageren

X (voorheen Twitter)

Reacties

Velden met een * zijn verplicht.

Anti spam controle *

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...

1  reacties

RK 02-06-23 om 13:55

Het mail adres repaircafe@gmail.com werkt niet. ALs ik een mail stuur krijg ik volgende boodschap

Uw bericht heeft enkele of alle geadresseerden niet bereikt.

      Onderwerp:  Miele Stofzuiger

      Verzonden:  2-6-2023 13:51

De volgende geadresseerde(n) zijn niet bereikt:

      'repaircafezeist@gmail.com.' op 2-6-2023 13:51

            Serverfout: 501 5.1.3 Bad recipient address syntax

Cookie-instellingen