Verspreiding woekerende exotische planten voorkomen en uit je tuin verwijderen

Japanse duizendknoop
Hans Snel 06-01-2021
16387 keer bekeken 0 reacties

>>

Voor het laatst gewijzigd op 29 mei 2024

Sommige ge├»mporteerde planten doen het zo goed, dat ze de oorspronkelijke planten overwoekeren. Niet alleen in jouw eigen tuin, maar ook in de bermen en het openbaar groen eromheen. We noemen dit invasieve exoten. Dit vormt een bedreiging voor het natuurlijk evenwicht. Je helpt de natuur een handje door deze planten uit jouw eigen tuin te verwijderen. 

Om welke soorten gaat het?

Het gaat vooral om drie soorten: de Japanse duizendknoop, de reuzenberenklauw  en de alsem ambrosia. Hier vind je een plaatje en een beschrijving van deze drie planten. Tref je bij het tuinieren een van de genoemde planten aan: houd ze gescheiden van de rest van het tuinafval en breng de plantenresten in gesloten verpakking naar het RMNafvalbrengstation. Zo wordt verdere verspreiding voorkomen.

Maar er zijn meer soorten, die je beter niet in je tuin kunt zetten. Op de website 'Invasieve Exoten, tuin er niet in' van Floron kun je heel eenvoudig checken welke planten je wel en welke je beter niet in je tuin kunt zetten. 

Zie je deze planten in de openbare ruimte? Meld het de gemeente!

Als je een nieuwe locatie van de Japanse duizendknoop, de reuzenbereklauw of de alsem ambrosia ziet: geef dat door aan de gemeente.

Wat je verder kunt doen om de verspreiding van invasieve exoten te voorkomen

Op de website 'Invasieve exoten, tuin er niet in' vind je nog veel meer tips hoe je de verspreiding van exotische woekerende tuinplanten kunt voorkomen. En ook achtergrondinformatie over de soorten die nu al een groot probleem vormen. 

 

 

Afbeeldingen

Waarderen

0 (0 waarderingen)

Reageren

X (voorheen Twitter)

Velden met een * zijn verplicht.

Anti spam controle *

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...
Cookie-instellingen