Geef uw meningDenk ook mee!

Sfeerverslag bijeenkomst 20 maart: Visie en spelregels Stichtse Lustwarande in Zeist

Sfeerverslag bijeenkomst 20 maart 2024

Het verslag is een aanvulling op de presentatie. Dit verslag is geen letterlijke verslaglegging maar geeft een beeld van wat besproken is.

Programma

  1. Voorstelronde en openingswoord Wethouder Walter van Dijk (alleen in de avond)
  2. Gemeente geeft een introductie op het project
  3. Paul Meurs presenteert een kennismaking met het gebied
  4. In gesprek over het gebied
  5. Afronding

Aanwezige partijen

Middag: gemeente Zeist, Steenhuis Meurs, Provincie Utrecht, Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden, Stichting Beter Zeist, Geheugen van Zeist, Werkgroep Natuurlijk Zeist-West, Zeister Historisch Genootschap, Stichting Milieuzorg Zeist, gemeente de Bilt, diverse experts en ervaringsdeskundigen.

Avond: gemeente Zeist, Steenhuis Meurs, Evangelische Broedergemeente Zeist, GAP2, Amvest, Dorpsboerderij, FIGI, Bewoners Belangen Dichterbij, Bewonersvereniging Hoge Dennen, VvE Beerschoten, Bewonersvereniging Nieuweroord, VvE Zeister Eng.


1. Openingswoord wethouder Walter van Dijk

Wethouder Walter van Dijk bespreekt de aanleiding van het project. De wethouder benadrukt dat de Stichtse Lustwarande een gebied is waar Zeist trots op is en we dit moeten behouden. Tegelijkertijd geeft hij aan dat er veel opgaves spelen in het gebied zoals voldoende werklocaties, woningbouw en bereikbaarheid. In dit project gaan we zoeken naar een juiste balans om deze opgaves een plek te geven in het gebied. Als gemeente weten we nu onvoldoende waar we naar toe willen met het gebied. Met de visie die we maken kunnen we dit beter in samenhang doen zodat we het gebied versterken.

2. Introductie op het project

Projectleider Thijs Aarden heeft een toelichting gegeven op het project. De presentatie wordt toegestuurd naar de aanwezigen. We zijn ons ervan bewust dat er in het verleden al veel nagedacht is over het gebied. De toegevoegde waarde van dit project is enerzijds het maken van een samenhangend verhaal o.b.v. alles wat al geschreven is in het verleden specifiek voor Zeist. Daar voegen we nu de lokale kennis aan toe. Daarnaast raken visies verouderd en is er nu behoefte aan een visie die antwoorden geeft hoe de opgaves van deze tijd in het gebied passen. Dit doen we vanuit de kwaliteiten van het gebied. Het moet koers en strategie bieden waar we heen willen met het gebied om vervolgens te kunnen bepalen welke initiatieven wel of niet passend zijn. Met hulp van spelregels kunnen we passende initiatieven dusdanig vormgeven dat ze bijdragen aan de samenhangende identiteit. De gemeente gaat op verzoek inzichtelijk maken wat al vastgestelde kaders zijn en projecten die al te ver gevorderd zijn waardoor ze niet meer ter discussie gesteld kunnen worden in de visie voor de Stichtse Lustwarande.

Het verhaal van Zeist – door Paul Meurs van Steenhuis Meurs

  • Steenhuis Meurs is een bureau dat gespecialiseerd is in Erfgoed en Gebiedsontwikkeling. Het bureau heeft van de gemeente Zeist de opdracht gekregen voor het opstellen van een cultuurhistorisch verhaal over de Stichtse Lustwarande in Zeist, en vanuit daar een toekomstvisie en bijbehorende spelregels op te stellen.
  • De bijeenkomsten vandaag draaien om input voor het vertrekpunt voor de toekomstvisie: Het Verhaal van de Stichtse Lustwarande.
  • De presentatie wordt nagestuurd aan de aanwezigen.

In gesprek over het gebied

Aan diverse tafels zijn de aanwezigen in gesprek gegaan over het gebied. Dit gesprek ging o.a. over waar het Verhaal van de Stichtse Lustwarande en de visie zich op moet richten:

  • Zeist en de Stichtse Lustwarande is een mix tussen stedelijkheid, dorpsgevoel en groen. Dat maakt het een uniek gebied: zowel groot, klein, groen als versteend.
  • Aan de Stichtse Lustwarande wordt vooral het zicht op de monumentale gebouwen en het groen gewaardeerd. Ook recreatie in het groen is van groot belang en behoud dus ook het groen. De droge en natte grond als belangrijke basis voor het gebied. Het belang van de Grift en sprengen en de invloed van grondwaterstanden zijn besproken.
  • Het gebied heeft veel kwaliteiten die de aanwezigen willen koesteren. Het gesprek ging over de verstedelijking en de balans tussen groen en bebouwing. Hoeveel bebouwing het gebied nog aan? En wat zijn goede en minder goede voorbeelden van bebouwing? Een sterke visie vanuit cultuurhistorie, architectuur, veel ruimte voor groen, biodiversiteit en water is noodzakelijk. Belangrijke waarden gaan verloren als we te veel bouwen. We moeten keuzes maken waar wel en niet bouwen. Tegelijkertijd is het gebied altijd aan verandering onderhevig geweest. Dit kun je ook juist als kwaliteit zien. Zeist heeft een groeiopgave en er zijn plekken nodig voor o.a. nieuwe generaties. Daar is ruimte nodig voor transformatie.
  • Er worden zorgen geuit over gebrek aan eenheid in het gebied.
  • Buiten de bebouwde kom valt het behoud van kwaliteit op de buitenplaatsen onder de verantwoordelijkheid van de provincie, binnen bebouwde kom niet. Dat kan de eenheid in het gebied tenietdoen.
  • Hoe we de beleving van het gebied kunnen verbeteren is onderdeel van dit project. Een voorbeeld wordt gegeven ‘ontdekken door te onthekken.’ Er wordt een kans gezien om de gebieden in de Stichtse Lustwarande met elkaar te verbinden in de vorm van wandelroutes, informele wegen en groene structuur. Hoe kunnen individuele ontwikkelingen daaraan bijdragen? Zo ontstaat een park van de Bilt tot Driebergen. De mountainbike route op de Utrechtse Heuvelrug is hier een succesvol voorbeeld van het verbinden van routes over gronden van verschillende eigenaren.
  • De publieke toegankelijkheid moet gewaarborgd worden door het vinden van manieren hoe verschillende modaliteiten zich door het gebied kunnen bewegen. De weg is al erg vol. De bereikbaarheid is ook van groot belang en moet niet verslechteren. Langzaam verkeer (fietser) zou verbeterd kunnen worden.
Cookie-instellingen