Sedumdaken zijn Groene daken

SEDUMDAKEN = GROENE DAKEN

Heb je een schuurtje? Of een plat dak op je huis of op een uitbouw? Als dat geschikt is, dan kun je meedoen met een actie waarmee je je omgeving groener, duurzamer en klimaatbestendiger maakt. Samen Duurzaam Zeist heeft namelijk het voortouw genomen om daken in Zeist te vergroenen door er sedum op te laten groeien. Sedum is een verzamelnaam voor winterharde grond bedekkende vetplantjes die uitbundig kunnen bloeien en weinig water nodig hebben

Zo’n sedumdak

·         kan erg veel water kan opnemen waardoor extreme regenbuien geen overbelast riool meer opleveren,

·         is een oase voor insecten,

·         zorgt voor verkoeling van de ruimte onder het dak en de omgeving en bestrijdt hittestress,

·         kan in tijden van droogte goed zonder water,

·         is prachtig om naar te kijken!

Kijk maar eens op sempergreen.

Aanleiding

Een actie om, gebruikmakend van subsidie van het Hoogheemraadschap, mensen te bewegen om een sedumdak aan te leggen, werd een onverwacht groot succes. Er was meer belangstelling dan subsidie daarom bleek er geen geld om alle aanvragen te honoreren. Dat is natuurlijk jammer, maar er zijn meer manieren om als particulier minder voor zo'n sedumdak te betalen dan in de markt gebruikelijk is: collectief inkopen.

Collectieve inkoop tegen sterk gereduceerde prijzen.

Honderden inwoners hebben inmiddels laten weten interesse te hebben voor een sedumdak en op basis daarvan is er een prijs per m2 vastgesteld voor degenen die via de actie van Samen Duurzaam Zeist een sedumdak bestellen.

Belangrijke selectiecriteria waren:

•            Bewezen kwaliteit

•            Lokale producent

•            Goede service

•            Liefst biologisch geteeld

Uiteindelijk hebben we voor deze fase gekozen voor Tomco Groendaken uit Zeist, met als eigenaar en oprichter Tom Schipper, een jonge ondernemer die jarenlang ervaring heeft opgedaan bij Sempergreen in Odijk en nu ook nog met hen samenwerkt. Tom biedt twee varianten sedumdaken aan: cassettes en matten, maar kan ook maatwerk leveren. In overleg met Sempergreen hebben we nog twee andere hoveniers uit Zeist bereid gevonden om tegen dezelfde condities sedum te leveren.

Prijzen en offerte

Mocht je besluiten tot aanschaf van een sedumdak over te gaan, dan krijg je een offerte op maat. Hierin worden eventuele legkosten meegenomen. Ook wordt beoordeeld of je dak geschikt is voor sedum en zo ja, welke keuze de beste is.

Uiteraard tegen de door ons bedongen scherpe prijs per m2, incl. btw en thuis afgeleverd, met leginstructie en nazorg voor

Sedummatten:     € 36,-  

Sedumcassettes:  € 41,-

Matten en cassettes zijn goed zelf te leggen - je krijgt de benodigdheden erbij - maar laten leggen is tegen meerkosten ook mogelijk.

In het kort de belangrijkste verschillen tussen sedummatten en sedumcassettes:

Sedumcassettes zijn kant en klare pakketten, gemakkelijk zelf te leggen en eventueel te verhuizen; kunnen meer water vasthouden en zijn dus - als verzadigd – zwaarder dan matten. Per m2 zijn cassettes duurder.

Bij sedummatten worden de nodige lagen ter plekke apart opgebouwd; iets meer moeite om het zelf te leggen (maar nog steeds wel goed te doen). Meer maatwerk (gewicht) mogelijk. Niet te verhuizen of – in geval van dakreparatie  – even van het dak te halen ;-).  In aanschaf goedkoper.

De combinatie zonnepanelen en sedumdaken is goed mogelijk en kan zelfs efficiënt zijn omdat sedum de omgeving (overdag) afkoelt en dat kan de opbrengst van zonnepanelen verhogen. De plantjes hebben niet extreem veel licht nodig – hooguit bloeien en groeien ze in de schaduw minder uitbundig. Zelf zou ik de zonnepanelen iets hoger dan gebruikelijk is laten leggen zodat de (groeiende) plantjes geen licht bij de panelen weghouden.

Wel is sedum samen met zonnepanelen een grotere belasting voor het dak. Deskundig advies over de constructie van het dak is wel nodig.

Meedoen?

Wil je meer informatie of direct meedoen? Prijzen zijn geldig tot eind 2019 - leveren en (laten) leggen mag ook nog in 2020. Stuur dan een mail naar Hanna@samenduurzaamzeist.nl (o.v.v. sedumdak-actie SDZ 2019)  met hierin je naam en adres, het beoogde aantal m2 en het telefoonnummer waarop je bereikbaar bent. Die gegevens sturen we door naar de hovenier die vervolgens contact met je zal opnemen.

Wil je eerst weten of je dak geschikt is? Stuur dan alvast een foto mee van het dak voor een eerste check door de hovenier. Zo nodig komt hij langs om de staat van je dak te beoordelen.

We stellen het erg op rpijs als je ons wilt laten weten of je uiteindelijk gekozen hebt voor een sedumdak (en voor hoeveel m2) . We maken een mooie compilatie van alle foto's van de frisse groene daken in Zeist!