Paddenwerkgroep Zeist-Noord

Welkom op de pagina van paddenwerkgroep Zeist-Noord! Deze nog jonge werkgroep zet padden, kikkers en salamanders over op twee locaties in Zeist: het Lyceumkwartier en De Dreef.

Elk voorjaar van ca. eind februari tot half april vindt de paddentrek plaats: amfibieën ontwaken uit hun winterrust en trekken massaal naar het water waar ze zich willen voortplanten. Helaas kruisen hun routes vaak wegen met auto’s en fietsers, waardoor er ieder jaar veel dieren worden doodgereden.

Ook in het Lyceumkwartier (Jagersingel, Lorentzlaan en Lindenlaan) en op De Dreef vielen elk voorjaar veel verkeersslachtoffers onder amfibieën. Daarom hebben we in 2019 deze werkgroep opgericht. En met succes: tijdens de voorjaarstrek van 2020 hebben we met een enthousiaste, betrokken groep vrijwilligers ruim 1400 padden, kikkers en salamanders veilig de weg over geholpen!

Pad uit de put
Helaas blijkt dat niet alleen het verkeer tijdens de voorjaarstrek massaal slachtoffers maakt onder amfibieën. Van februari t/m oktober komen veel dieren in straatputten terecht, waar ze uiteindelijk sterven aan honger, uitputting of verdrinking. Paddenwerkgroep Zeist-Noord wil met de gemeente in gesprek over maatregelen om dit probleem aan te pakken. Daarnaast hebben we een klein groepje vrijwilligers dat ook buiten de voorjaarstrek straatputten controleert om gevangen amfibieën te redden.

Vrijwilligers gezocht
Paddenwerkgroep Zeist-Noord is hard op zoek naar nieuwe vrijwilligers, met name voor het puttengroepje en het coördinatieteam! Er is behoefte aan:

  • mensen die willen helpen met het controleren van straatputten in het Lyceumkwartier (ca. februari - oktober)
  • iemand die de werkgroepmail wil beheren
  • iemand die onze vacatures wil uitzetten bij de vrijwilligerscentrale en daarvoor contactpersoon wil zijn
  • een tweede gebiedscoördinator voor het Lyceumkwartier: samen met de andere gebiedscoördinator het aanspreekpunt voor (nieuwe) vrijwilligers tijdens de voorjaarstrek
  • mensen die willen meedenken over probleemsituaties zoals straatputten en onbeklimbare oevers, en hierover in gesprek willen gaan met de verantwoordelijke partijen (bijv. de gemeente, het Utrechts Landschap of particuliere eigenaren). Eventueel ook politieke lobby.

Daarnaast kunnen we altijd nieuwe vrijwilligers gebruiken die amfibieën willen overzetten tijdens de voorjaarstrek.

Wil jij helpen om de levens van vele padden, kikkers en salamanders te redden? Mail dan naar: paddenwerkgroepzeistnoord@gmail.com

Cookie-instellingen