Word lid van de Duurzame Energie Coöperatie Zeist

Annemiek van Mijn Groene Huis 04-03-2021 330 keer bekeken 0 reacties

De Duurzame Energie Coöperatie Zeist droomt ervan dat alle inwoners van de gemeente samen schone stroom opwekken, lokaal. Gezamenlijk investeren en samen genieten van het rendement. Bijvoorbeeld door het leggen van zonnepanelen op alle daken in de gemeente Zeist! Doe, help en praat mee en word lid!

 

Met een eerste groot dak in zicht waar een zonnestroomproject op gerealiseerd gaat worden roept het bestuur bewoners van Zeist op om lid te worden van de Duurzame Energie Coöperatie Zeist. Want leden kunnen deelnemen aan de collectieve zonnestroomprojecten (ook wel postcoderoos genoemd). Samen gaan Zeistenaren lokaal schone energie opwekken, de opbrengsten en kosten worden naar rato van de inbreng verdeeld. Het lidmaatschap kost tien euro per jaar.

Bewoners kunnen lid worden via de website www.decz.nl en zich ook inschrijven voor de nieuwsbrief.

Een zonnestroomproject  (ook postcoderoos genoemd) is er voor bewoners die energie willen opwekken met zonnepanelen maar zelf geen geschikt dak hebben, niet voldoende panelen op hun eigen dak kwijt kunnen of het op hun eigen dak niet mooi vinden. Ook Zeistenaren die willen investeren in schone en lokaal opgewekte energie worden van harte uitgenodigd mee te doen. Door te participeren lever je een directe bijdrage aan een duurzamere gemeente Zeist. De zonnepanelen worden gelegd op een groot dak van bijvoorbeeld een school, boerderij of bedrijfsloods dat ter beschikking gesteld is door de eigenaar.

De Duurzame Energie Coöperatie Zeist wil ook graag een burgerbeweging in Zeist op gang brengen. Het doel is om binnen de gemeente optimaal eigen duurzame energie op te wekken. Zonder de biodiversiteit, natuurwaarden en de belangen van alle betrokkenen uit het oog te verliezen. Het klimaatakkoord geeft aan dat minimaal 50% van de duurzaam opgewekte energielokaal eigenaarschap moet zijn. De gemeente Zeist heeft zelfs een voorkeur voor 100%. Dan vloeien alle voordelen terug naar de bewoners. En is er meer aandacht en geld voor het milieu, het landschap en verdere verduurzaming van de eigen omgeving. Leden praten en beslissen mee over wat er gebeurt in hun eigen gemeente.

 

foto: Mel Boas

 

0  reacties

Velden met een * zijn verplicht.

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...
Cookie-instellingen