Slotstad-interview over duurzaamheid “leeft” in het voortgezet onderwijs

Anne-Marie Bergervoet 17-03-2020 3310 keer bekeken 0 reacties

De netwerk- en inspiratiemiddag voor het VO in Zeist was voor Slotstadradio aanleiding tot een interview.

Slotstadradio berichtte met een interview op 14 maart over dit initiatief. Voor wie het gemist heeft: het vraaggesprek is nog te beluisteren en begint in de herhaling op minuut 21.23.

Op 19 februari kwamen scholieren, leerkrachten en ouders van 5 middelbare scholen bijeen voor een inspirerende middag. Ingeborg Barendse, lid van het communicatieteam van Samen Duurzaam Zeist, was erbij en deed verslag.

Aan het begin van de bijeenkomst werd een duidelijk overzicht van de ervaringen, obstakels, behoeften en vragen gecreëerd. Alle aanwezigen schreven hun ervaringen over duurzaamheid in het voortgezet onderwijs op post-its, waarna deze werden uitgestald.

Hierna kreeg het ecoteam van het Jordan Montessori Lyceum Utrecht (rechts op de foto) de vloer om over hun initiatieven te vertellen, waaronder het installeren van zonnepanelen, organiseren van warmetruiendag en het instellen van de browser op Ecosia (een zoekmachine vergelijkbaar met google, die investeert in het planten van een boom per 45 zoekopdrachten). Ook leerlingen van de Stichtse Vrije School (links op de foto) kwamen aan het woord en vertelden onder andere over het planten van een bijenbos en het scheiden van afval.

Een discussie werd geopend over ‘mindset en draagvlak’. Duidelijk werd dat veel leerlingen gemotiveerd zijn en het belangrijk vinden om dit op leeftijdgenoten over te dragen. Bovendien bleek dat zowel de leerlingen, hun ouders als de leerkrachten het er over eens waren dat de leerlingen meer bereid zijn zich aan te passen aan veranderingen, terwijl de oudere generatie hiermee soms moeite bleek te hebben.

De middag werd afgesloten door korte presentaties van Aquaponics, Stichting Bee-foundation, Precious plastic en Eco-schools over welke rol zij spelen/kunnen spelen in de verduurzaming van het lesprogramma.

Duurzaamheid handen en voeten geven

Hoe vertaal je schoolbeleid naar praktische projecten en lokale activiteiten? Er zijn veel mogelijkheden zoals het vergroenen van het schoolplein, afkoppelen van regenwater of afvalvermindering. Thema’s voor projecten waarmee leerlingen zelf aan de slag gaan, zijn er ook volop.

Samen duurzaam Zeist biedt graag een helpende hand met het project Duurzaamheid op scholen handen en voeten geven.

Reacties

Velden met een * zijn verplicht.

Anti spam controle *

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...

0  reacties

Cookie-instellingen