World Clean-up Day Zeist – een prikactie met gevolgen

Anne-Marie Bergervoet 24-09-2019 5117 keer bekeken 0 reacties

Zaterdag 21 september deed Zeist mee aan World Clean-up Day. Op deze grootste wereldwijde opruimactie van het jaar gaven meer dan 160 landen gehoor aan de oproep om de planeet een grote schoonmaakbeurt geven. En Zeist was voor de twee keer van de partij.

Na het succes van vorig jaar (bijna 100 man, ruim 180 kg en meer dan 3000 peuken) ging het dit jaar vooral om het opruimen van zwerfvuil op de fietsroutes van scholieren en het uitgaanspubliek zoals de Arnhemse Bovenweg, Koelaan, Utrechtseweg, Driebergseweg en Woudenbergseweg. De oogst was opnieuw een indrukwekkende berg zakken met weggegooid plastic, blikjes, flesjes, chipszakken, verpakkingen van lunches, koffiebekers, en CO2 patronen. En dat in 2 uur.

Het ging zaterdag niet alleen om het “troep oprapen”. Om structureel iets te doen aan deze vorm van milieuverontreiniging moet je weten om welke soorten afval het gaat en waar het vandaan komt. Dit jaar gebruikten we daarom de Litterati app: je maakt van iedere vondst én vindplaats een foto en krijgt zo een beeld van de meest weggegooide zaken.

Hoe meer we te weten komen over het afval, hoe gerichter we kunnen werken aan oplossingen; bijvoorbeeld het invoeren van statiegeld op blikjes en flesjes (samen goed voor 25% van het zwerfafval).

De strijd tegen zwerfafval is een wereldwijde opdracht. Op de eerste World Clean-up Day 2018 haalden 18 miljoen vrijwilligers in de 24 tijdzones tussen Nieuw-Zeeland en Hawaii een gigantische hoeveelheid afval uit het milieu: naar schatting 88 miljoen kilo! Een ongekend succes. De (plastic) vervuiling staat wereldwijd hoog op de agenda.

Zeist is een stipje op de wereldbol maar het is wél “ons” stipje en daar moeten we zuinig op zijn. Meedoen aan Clean-up Day is belangrijk en vooral goed voor de bewustwording. Maar er gebeurt veel meer in onze gemeente op dit vlak. Kijk eens naar de duurzame initiatieven “Pak ’t op, Zeist zonder zwerfafval “en “Zeist plasticvrij in 2026”. Reageer, praat en denk mee want samen kunnen we echt wat bereiken in de strijd tegen zwerfafval.

Reacties

Velden met een * zijn verplicht.

Anti spam controle *

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...

0  reacties

Cookie-instellingen