Duurzamer omgaan met je spullen

Checklist hoe je je spullen duurzamer kunt gebruiken, kunt kopen en kunt wegdoen
Hans Snel 25-05-2022
12893 keer bekeken 0 reacties

>>

Voor het laatst bijgewerkt op 14 januari 2024

Doe mee aan de circulaire economie

Het woord 'circulair' zegt eigenlijk al waar het om draait: een cirkel die nooit stopt. Die cirkel of kringloop gaat meestal over het gebruik en hergebruik van grondstoffen. Het idee erachter is dat oud altijd weer nieuw wordt. Een situatie waarin we zo efficiënt omgaan met grondstoffen dat er zo min mogelijk afval ontstaat dat gestort of verbrand moet worden.

Op dit moment is onze economie grotendeels een lineaire economie waarin we onnodig veel nieuwe spullen maken en kopen. In deze economie heb je steeds opnieuw grondstoffen nodig en is er veel afval. Een volledig circulaire economie of wereld zonder afval is nu nog een ideaal voor de toekomst. Dat komt omdat er nog veel moet gebeuren om alle materialen en grondstoffen herbruikbaar te maken. Kijk wat je kunt doen om zo min mogelijk afval te veroorzaken met je spullen, je kleding of als je gaat verbouwen.

Lang leve je spullen

Alle spullen kun je met een circulaire blik bekijken om te verduurzamen. Dat geldt voor de producent, maar ook voor jezelf als consument. Pak deze checklist erbij zodra je op het punt staat om iets te kopen, gebruiken of weg te doen. Door bewuster te kopen, minder voor nieuw te gaan, spullen langer te gebruiken en afval beter te scheiden ga je duurzamer om met spullen. Je zet zo zelf al een stap op weg naar een circulaire toekomst.

Meer info en meepraten

Wil je hierover meer weten? Kijk eens op de pagina over de Week zonder Afval van Milieu Centraal.

Wat zijn jouw ervaringen met leven met minder afval? Deel ze met ons onder “Praat mee” op de website van SDZ.

Taartdiagram met de klimaatimpact van verschillende soorten spullen

Afbeeldingen

Waarderen

0 (0 waarderingen)

Reageren

X (voorheen Twitter)

Velden met een * zijn verplicht.

Anti spam controle

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...
Cookie-instellingen