Hoeveel aardbollen heb jij nodig?

Hans Snel 06-07-2022
7093 keer bekeken 0 reacties

Op deze pagina kun jij jouw visie geven over onderwerpen die betrekking hebben op duurzaamheid in Zeist. Lees voor je iets plaatst of reageert op een blog van anderen eerst even onze spelregels

Voordat je een blog kunt plaatsen, dien je jezelf eerst even te registreren als deelnemer. Voor het reageren op blogs van anderen is dat niet nodig. 

Als alle mensen op de wereld leven zoals wij in Nederland, hebben we drie aardbollen nodig. Nu is dat nog niet het geval. Maar de economische groei overal in de wereld zorgt ervoor steeds meer mensen kunnen reizen, dure spullen kunnen kopen en luxer kunnen gaan wonen.

Dat wordt heel zichtbaar aan “Earth Overshoot Day”, de dag in het jaar waarop we feitelijk al alle grondstoffen voor een heel jaar hebben opgebruikt. In 1970 viel deze datum op 30 december, tien jaar geleden op 3 augustus en vorig jaar op 29 juli.

Je voetafdruk meten

Als je hier iets aan wilt doen, begint dat met inzicht in je eigen ruimtebeslag op de aarde. We noemen dat de voetafdruk. Het effect op de opwarming van de aarde drukken we uit in een CO2 voetafdruk. Je kunt dus beginnen met je eigen CO2 voetafdruk te meten. Daarvoor zijn verschillende hulpmiddelen beschikbaar, die allemaal net iets anders werken. Kies het hulpmiddel dat jou het meest aanspreekt: kijk eens op de pagina Duurzaam Leven.

Mijn Verborgen Impact

Eén van die test is www.mijnverborgenimpact.nl van Babette Porcelijn.  Je kunt hier ook een account aanmaken, zodat je gegevens bewaard blijven. En vrienden of vriendinnen uitnodigen om jullie impact te vergelijken. Babette vertelt in haar boek ‘De Verborgen Impact’ dat het grootste deel van onze voetafdruk niet zit in het gebruik van producten, maar in de productie en het transport ervan en in het afdanken.

CO2 compenseren

Wil je echt op of onder de één aarde uitkomen, dan vraagt dat een drastische wijziging in je leven: kleiner gaan wonen, veel minder energie verbruiken voor je woning, minder en alleen nog duurzaam reizen, nauwelijks nieuwe spullen kopen en lokaal en veganistisch eten. Heb je daar even tijd voor nodig? Dan kun je ervoor kiezen om jouw teveel uitgestoten CO2 te compenseren. Bijvoorbeeld door bomen te kopen, die jouw CO2 opslaan. De Stichting Riforest, gevestigd in Zeist, plant samen met de lokale gemeenschap jouw bomen in het Rifgebergte in Marokko. Hiermee help je bovendien arme boeren in dit gebied om hun grond weer vruchtbaar te maken.

Dit artikel verscheen op 6 juli in de Nieuwsbode in de rubriek Duurzaam Denken - Duurzaam Doen. 

Foto: Kinderen uit het Rifgebergte in Marokko planten bomen (foto: Stichting Riforest)

 

Afbeeldingen

Reageren

X (voorheen Twitter)

Reacties

Velden met een * zijn verplicht.

Anti spam controle *

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...

0  reacties

Cookie-instellingen