Paddenstoelen: prachtige bovengrondse " bloemen" van zwammen

Anne-Marie Bergervoet 13-09-2020
3481 keer bekeken 0 reacties

Tot voor kort wist ik niets over paddenstoelenreservaten, laat staan dat we zoiets in Zeist zouden hebben. Dus toen ik de uitnodiging kreeg om mee te gaan met een try-out voor een excursie naar ons lokale reservaat, zei ik geen nee.

Voor wie, net als ik, niet wist van het bestaan: in de berm van de Blikkenburgerlaan achter de sportvelden staat een geel bord “paddenstoelenreservaat”. Met houten balken beschermd tegen wild parkeren en dankzij het looppad in de berm aan de overkant ook gevrijwaard van wandelaars/hondenbezitters. Die extra zorg is nodig om het natuurlijk evenwicht niet te verstoren en zo de paddenstoelen de kans te geven zich vooral onder maar ook boven de grond te ontwikkelen. En dat lukt, zo ontdekte ik jl. donderdag.

Een kwestie van goed kijken

Eerst zag ik eigenlijk alleen gras, mos, dood blad en onkruid maar nadat Bert, de gids, de eerste Amaniet aanwees, zag ik er ineens meer. Binnen no-time stond ik geconcentreerd naar de grond te staren op zoek naar nog meer en ook andere soorten. Het bleek dat de groenstrook extreem rijk is aan paddenstoelen. We liepen heel voorzichtig om zo min mogelijk schade aan te richten maar er stonden er zo veel, dat het bijna onvermijdelijk was. Gelukkig is de levensduur van de paddenstoel vrij kort: gemiddeld een week. Dat is genoeg tijd om de sporen (die zich ontwikkelen in de lamellen of buisjes in de hoed van de paddenstoel) de kans te geven zich te verspreiden voordat de slakken en pissebedden de vruchten van de ondergrondse schimmels (want dat zijn paddenstoelen) ze soldaat maken. En zo’n schimmelnetwerk produceert – als de omstandigheden goed zijn – enorm veel vruchten waarmee de gemiddeld korte levensduur van een paddenstoel wordt gecompenseerd.

De Heksenboleet

Bert wist van alle soorten de naam. Ik heb er een paar onthouden zoals de Russula (die er heel veel  voorkomt), de Gote Molenaar (ruikt naar deeg), de Bermchampignon (ruikt naar maggi), de minuscule Taailing (net pareltjes in het gras), de Gordijnzwam  (vanwege een hele kleine voile onder de hoed), de Heksenboleet (oranje/geel van onderen en waarvan de hoed blauw kleurt als je ‘m doorsnijdt) en Eekhoorntjesbrood (waarvan ik nog steeds niet weet of hij zo heet vanwege de kleur of omdat eekhoorntjes deze zwam eten).

Eekhoorntjesbrood

We begonnen onze excursie om 10 uur en tegen twaalven constateerden we verbaasd dat we al 2 uur aan het ontdekken waren. Kennelijk zo geboeid door wat we zagen en wat Bert vertelde, dat we de tijd uit het oog hadden verloren.

De officiële excursie is gepland op 14 oktober als een van de activiteiten in het kader van de Week van de Duurzaamheid. Vanwege Corona-maatregelen en het kwetsbare karakter van de berm kunnen er maximaal 6 mensen mee. Inschrijven? https://omzeist.nl/samen+duurzaam+zeist+home/agenda/1747543.aspx. Snel doen want “vol is vol.”

 

Afbeeldingen

Reageren

X (voorheen Twitter)

Reacties

Velden met een * zijn verplicht.

Anti spam controle *

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
Een momentje...

0  reacties

Cookie-instellingen