Zero Waste ==> In 5 stappen van je afval af

ProfielfotoArthur Tutein Nolthenius July 31, 2020
593 keer bekeken 0 comments

Voorkomen is beter dan genezen: een gezegde dat ook geldt voor afval. In 2018 werd in Zeist per inwoner gemiddeld 520 kg afval ingezameld. Gelukkig werd meer dan de helft gescheiden aangeboden (GFT, papier, PMD en rest), maar dan nog is het ontzettend veel: 10 kg per week en zo’n anderhalve kg per dag per persoon.

Dat kan zo niet doorgaan. Dat moet omlaag en dat kan ook best door de manier waarop we met spullen en materialen omgaan. Het beleid van de Overheid is dat het restafval in 2020 nog maar 100 kg per inwoner mag bedragen en in 2025 slechts 30 kg.

Zero Waste is een filosofie die zo’n gedragsverandering ondersteunt met een praktische aanpak en volgorde van 5 stappen:

 

 

1.      Weigeren: zeg ‘nee’ tegen dingen die je niet nodig hebt. Weiger monsters, folders, tasjes, overbodige spulletjes en neem je eigen verpakking mee naar de winkel.

2.      Verminderen: koop alleen wat je nodig hebt. Dus niet omdat het leuk is, je goed staat of omdat je toe bent aan iets nieuws. Kies als het even kan voor onverpakte producten en voor spullen die je veel gebruikt een grootverpakking. Dat scheelt plastic, karton en papier.

3.      Hergebruik: vermijd wegwerpproducten en gebruik een afwasbare drinkfles, mok of broodtrommel. Bewaar eerdere verpakkingen en neem die mee naar de winkel of markt om opnieuw te gebruiken. Vervang versleten of kapotte spullen niet meteen. Kijk of het te maken is. Zoek vervanging in de weggeef- en kringloopwinkels.

4.      Recycling: het inzamelen en bewerken van materialen zoals GFT, glas, papier, kleding, elektronica, huishoudelijke apparaten en plastic om er nieuwe producten van te maken.

5.      Weggooien: Restafval: alleen doen als het echt niet anders kan.

De Zero Waste gedachte helpt om bewust – en zuiniger - met materialen en spullen om te gaan en bij te dragen aan een beter milieu.

Op www.samenduurzaamzeist.nl staat bij “nieuws” een artikel over dit onderwerp waar je op kunt reageren.

Images

Comment

Twitter

0  Comments

Fields with an * are required.

We use CAPTCHA to prevent spam. Tick the checkbox to continue. You might be asked to select certain images

One moment ...
Cookie settings