The Story of Plastic – perspectief van een 21 jarige

Hans Snel 09-06-2020
3527 keer bekeken 2 reacties

Dit blog is geschreven door Ingeborg Barendse. Zij is derdejaars student Global Sustainability Science (milieukunde en duurzaamheid) aan de Universiteit Utrecht en in haar tussenjaar als reporter verboden aan Samen Duurzaam Zeist.

De afvalgroep 0.0 bood geïnteresseerden de mogelijkheid aan om de film ‘The Story of Plastic’ thuis te bekijken en deel te nemen aan een online nabespreking. Hier kwamen onder andere vragen aan bod als: “wat deed de film met je?”, “wat is je bij gebleven?” en “hoe maken we de vertaalslag naar Zeist?”. 

Het werd vroeg in de nabespreking duidelijk dat ‘The Story of Plastic’ een grote indruk heeft achtergelaten op de aanwezigen. Documentaires zijn een ideaal aanknopingspunt om een discussie te openen en dat is voor deze nabespreking zeker gelukt. ‘The Story of Plastic’ vormt een beeld van de samenleving waarvoor men wellicht liever de ogen sluit. Toch schrok het enthousiaste Zeistenaren niet af om hun steentje bij te willen dragen aan verandering. Creatieve ideeën, zoals afval verwerken in lokale kunst of de documentaire laten zien aan lokale winkeliers om meer bewust zijn te creëren, zijn maar het topje van de ijsberg. Iedere kleine stap op lokaal niveau maakt grote veranderingen op de lange termijn mogelijk en Zeistenaren lijken vast beraden om hier aan bij te dragen.

Ondanks de aangrijpende beelden van de documentaire gaf de nabespreking mij een enigszins geruststellend beeld van de toekomst. Als student associeer ik duurzaamheid en klimaat onderwerpen vaak met jongere generaties. Generaties die, om het zo maar te zeggen, blijven zitten met de problemen. De nabespreking benadrukte voor mij hoe onterecht deze aanname is. Bovendien toont de documentaire wereldwijd mensen die zich inzetten voor verandering. Deze boodschap wil ik ieder op het hart drukken. Er zijn overal mensen van alle generaties die meedenken aan oplossingen voor klimaatproblemen, je staat er niet alleen voor.

Afbeeldingen

Reageren

X (voorheen Twitter)

Reacties

Velden met een * zijn verplicht.

Anti spam controle *

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
Een momentje...

2  reacties

Arthur Tutein Nolthenius 09-06-20 om 9:53

Dank voor het delen van jouw ervaring. Voor mij inderdaad een bevestiging van enerzijds de ernst van ons plastic afvalprobleem en anderzijds dat we op de goede weg zijn met onze activiteiten van werkgroep Afval 0.0 die nog uitgebreid kunnen worden met ludieke acties om het bewustzijn bij consument, winkelier en producent te vergroten.

Hilde van der Vegt 09-06-20 om 9:02

Hi Ingeborg, Mooie column en mooie inzichten. Iedereen is nodig en gelukkig worden er steeds meer mensen bewust van milieuproblemen zoals Plasticvervuiling. Omdat die problemen niet overnight zijn ontstaan, hebben we doorzettingsvermogen nodig om ons gedrag en onze gewoonten te veranderen ten behoeve van elkaar en de planeet. Blij dat je erbij was en succes met je studie! 

Cookie-instellingen