Bijzondere soorten wilde bijen in bijenoase ‘t Sluisje

Anne-Marie Bergervoet May 19, 2020
1299 keer bekeken 0 comments

Afgelopen vrijdag (15 mei) was ik bij 'ons' bijenbos, bij Het Sluisje in Zeist. Daar werd onder leiding van Sonne Copijn door een heel aantal vrijwilligers o.a. de oprukkende witbol -gemaaid.

Ernst Cohen (rechtsvoor op de foto) begeleidde de maaiers met zeisen. Door de droogte was het uitgestrooide bloemenzaad nog nauwelijks tot ontkieming gekomen, en nu dreigde die vermaledijde witbol de boel over te nemen en de bodem te overschaduwen. Door het af te maaien zou het zaad nog enige kans hebben, zodra het gaat regenen. 

 

Bijenkenner Kees Goudsmits was er om soorten bijen (en andere insecten) in kaart te brengen. Met een groot vlindernet liep hij rond, ving zo nu en dan een bij, plukte die dan uit zijn netje, bekeek 'm met de loep en stelde dan vast dat het deze of gene zeer bijzondere metselbij, koekoeksbij, of andere soort was. Hij had al aardig wat bijzondere soorten waargenomen. Het is daar een goede plek voor bijen, zelfs zonder dat de weide al bloeit. 

Nog een tip aan de biologie-docenten. Mooi om in de klassen te vertellen: daar waar door de leerlingen boompjes zijn geplant, groeide -behalve de boompjes- helemaal niks. Tijdens het planten was de bodem nat, die is door al het geloop helemaal dichtgeslagen, en nu met de droogte eroverheen was het daar een dikke, kale laag gebakken klei vol barsten. Maar.... (tromgeroffel).... juist dáár waren bijzonder veel bijen! Allerlei bijen bouwen hun nestjes in de spleten, in de grond. De bijenman telde uiteindelijk juist op die stukken de meeste verschillende bijen. 

En de állermeeste bijen zaten rond de boom - een linde - die voor Iris is geplant door haar moeder. 

We werken toe naar een opening van de bijenoase met alle 5 betrokken scholen eind juni. Hiervoor wordt door goochelaar Jan een voorstelling gemaakt over bloemen en bijen.

Wil je als vrijwilliger betrokken zijn bij het beheer van bijenoase ’t Sluisje, dan kan je je aanmelden bij info@bijenoase.nl. We sturen je dan een mail voor de volgende werkochtend.

 

Door Inge Lichtenegger, wiskundedocent op de Stichtse Vrije School

Aangevuld door Sonne Copijn, Bee Foundation

 

Images

Comment

Twitter

0  Comments

Fields with an * are required.

We use CAPTCHA to prevent spam. Tick the checkbox to continue. You might be asked to select certain images

One moment ...
Cookie settings