Maak een vriend van onkruid

Anne-Marie Bergervoet 19-02-2020
5489 keer bekeken 0 reacties

Op 18 februari gaf Suze Peters in het bijgebouw van de Noorderlichtkerk in Zeist een lezing over onkruid. Maarten Bos was erbij en doet verslag.

MAAK EEN VRIEND VAN ONKRUID

De bijeenkomst was georganiseerd door Groei en Bloei Zeist. De voordracht werd druk bezocht want onkruid is een populair thema bij tuiniers. Voornaamste zorg is altijd: hoe kom ik er vanaf?  Het leuke van de lezing van Suze was nu juist dat zij onkruid niet ziet als vijand maar als vriend en dat ze bovendien aangaf dat dit groen nuttig en vaak eetbaar is. Ze schreef er ook een boek over, Het Onkruidboek, dat in 2014 de eerste druk beleefde.

Suze, zelf tuinontwerpster en docent, beschreef eerst wat onkruid is. Samengevat zou je kunnen zeggen dat onkruid die begroeiing is die wij op dat moment op die plek in onze tuin of bestrating niet willen hebben. Als manager van onze tuin willen wij zelf bepalen wat waar groeit. Maar de natuur stoort zich daar niet altijd aan. En die zogenaamd schadelijke planten hebben bij nader inzien vele positieve kanten. Zo is onkruid vaak mooi om te zien en kan het als mest of zelfs insecticide dienen. Maar er is meer.

Het groeien van deze planten kan zorgen voor bodembedekking. Het groen vormt dan een "matje" wat ertoe leidt dat op die plek geen ander onkruid opkomt. Onkruid kan grondstof zijn voor verf, papier en textiel. En vooral ook: veel onkruid is eetbaar, heel goed te eten zelfs en gezond. Suze noemde een paar voorbeelden daarvan en liet de bezoekers onder meer een omelet en pesto met de planten eten. Zevenblad is een grote vijand van menig tuinier. Maar de Romeinen aten het al. Het is mooi om te zien, vergroot de biodiversiteit en bevat veel vitamine C. De paardenbloem is ook prima eetbaar, heeft veel vitamine C en trekt bijen aan. Ook de brandnetel kan worden gegeten en werkt daarbij tegen reuma.

Als de tuinier toch het onkruid wil bestrijden dan moet dat, zo benadrukte Suze, absoluut niet met gif maar door wieden, schoffelen en planten en bladeren uittrekken. Maar, zo stelde Suze: "Dat is vaak een lange strijd".

Het leuke van boek en lezing van Suze is dat haar benadering werkt als een eyeopener. Zij maakt van het onkruid een vriend. De planten zijn nuttig en lekker. Overigens is niet alle onkruid eetbaar en het is ook goed om na te gaan of de grond niet vervuild is. Ook uitwerpselen van honden of katten kunnen schadelijk zijn en maakt de planten ongeschikt voor consumptie.

In Suze's Onkruidboek staan veel recepten. Inmiddels heeft ze in 2018 ook een boek gepubliceerd over plaagdiertjes.

De volgende lezing die Groei en Bloei Zeist organiseert, is op 17 maart op dezelfde locatie. Dan gaat het over composteren.

Afbeeldingen

Reageren

X (voorheen Twitter)

Reacties

Velden met een * zijn verplicht.

Anti spam controle *

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
Een momentje...

0  reacties

Cookie-instellingen