Een groen schoolplein levert zoveel meer op dan bomen alleen!

Anne-Marie Bergervoet 09-10-2019
1912 keer bekeken 0 reacties

“Toen ik een paar jaar geleden op een zonnige dag het schoolplein op kwam lopen om samen met mijn vrouw te bekijken of de Montessorischool Griffensteijn geschikt zou zijn voor onze kinderen, viel ons meteen op hoe kaal het schoolplein was.

Eén groot betegeld vlak. Ik moest mijn ogen dicht knijpen tegen de zon. Het was ook ongelofelijk warm. Ik vroeg me af: hoe doen de kinderen en de leerkrachten dit?”

Chris Phielix en zijn vrouw kozen toch oor de school en Chris nam zitting in de Ouderraad. Hij en de voorzitter zaten op één lijn en de Ouderraad nam vervolgens het initiatief om het schoolplein te vergroenen. Er werd een heg geplaatst, platanen op het schoolplein gezet, een klim- en speelbos geplaatst en een moestuin aangelegd. Het resultaat drie jaar later mag er zijn. Chris vertelt vol trots over het groene - en dankzij het speelbos - uitdagende schoolplein: meer schaduwplekken, dus minder warm, kinderen die oogsten en eten uit eigen moestuin, het vriendelijkere aangezicht van de school door de heg.”

En dat zijn alleen nog maar de zichtbare resultaten. Bijvangst van het project is dat er verbindingen zijn ontstaan: tussen kinderen uit verschillende bouwen die samen spelen in het speelbos. Tussen ouders onderling en ouders en leraren die samen met de kinderen uit de bovenbouw hebben gezorgd voor de aanleg van het speelbos en de heg. Het was ongelofelijk hoeveel participatie er op gang kwam. Als je maar op tijd om hulp vraagt, wil bijna iedereen wel iets doen.”

Het project sloot heel mooi aan bij de ambitie van de school om te verduurzamen. Het aanleggen van groen brengt extra onderhoud en dus beheer met zich mee. Daarom aarzelde de schoolleiding in eerste instantie. “We hebben vertrouwen gewonnen met de belofte dat de Ouderraad voor het groen zal zorgen. Deze toezegging - en het feit dat we lieten zien dat we het ook echt deden - heeft ervoor gezorgd dat we steeds meer mochten vergroenen.”

Chris denkt dat alle projecten bij elkaar zo’n 10.000 euro hebben gekost. ”Dat lijkt veel geld, maar met een goed plan bleek dat geen probleem. We kregen geld via Samen Duurzaam Zeist en Groen aan de Buurt. De Groene Makelaar Joost van Ettekoven wees ons de weg in subsidieland. Kwekerijen en een fruitboer hebben voor bijna niets plantjes en bomen geleverd. Als je maar durft te vragen!”

Wensen zijn er ook nog. “Als ouderraad dromen we van een wadi (een uitgegraven diepte voor opvang van regenwater), zonnepanelen op het dak, een composthoop en nog meer bomen. Stap voor stap werken we toe naar het bereiken van het volgende doel. Studies wijzen uit dat kinderen beter presteren in een groene omgeving. Ik durf wel te stellen dat het project heeft bijgedragen aan een positief en constructief klimaat op school en indirect aan betere leerprestaties van de kinderen. Kinderen kijken uit naar samen spelen tijdens de pauzes en leerkrachten genieten van de vrolijke gezichten van de kinderen. Al met al was het alle tijd en moeite meer dan waard!”

Wil je meer weten over dit project en/of zelf met ouders op school aan de slag om je schoolplein te vergroenen? Zaterdag 12 oktober om 12.30 uur vertelt Chris in de huiskamer van het Educatiecentrum van De Boswerf over zijn ervaringen. Eén van de vele programmapunten die een bezoek aan het HerfstTijdFestival op 12 of 13 oktober de moeite waard maken.

Afbeeldingen

Reageren

Twitter

0  reacties

Velden met een * zijn verplicht.

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.

Een momentje...
Cookie-instellingen