“Wat we niet kunnen zit in ons hoofd”

11-04-2019
7265 keer bekeken 3 reacties

Op deze pagina kun jij jouw visie geven over onderwerpen die betrekking hebben op duurzaamheid in Zeist. Lees voor je iets plaatst of reageert op een blog van anderen eerst even onze spelregels

Voordat je een blog kunt plaatsen, dien je jezelf eerst even te registreren als deelnemer. Voor het reageren op blogs van anderen is dat niet nodig. 

Het is feest voor de kinderen uit de wijk en van de Montessori Griffensteyn school in Zeist. Afgelopen week is het Klauterbos officieel geopend. Volledig tot stand gekomen voor en door kinderen en ouders in samenwerking met school.

Dit bijzondere project is met een duidelijk doel, weinig middelen en veel doorzettingsvermogen tot stand is gekomen. Een inspirerend verhaal verteld door Tjip de Jong, een van de trekkers van dit project.

Tjip, hoe is dit project tot stand gekomen?
“De Montessori Griffensteyn Zeist is een openbare school, er wordt de hele dag veel gespeeld. Maar het schoolplein was grotendeels betegeld. Samen met ouders uit de ouderraad zijn we langzaam stappen gaan ondernemen om dit te veranderen. Zo hebben we een aantal plantenbakken geplaatst. Later hebben we meer gedaan zoals een heg geplant, vogelhuisjes getimmerd en nog veel meer. Iets eerder besloot de gemeente om de speeltoestellen te veranderen. Dit was al veel winst omdat het plein er zo veel mooier uit zag. Toen dachten we ‘waarom pakken we niet door?’. We merkten dat het groener maken van het schoolplein ontzettend verbindt. Je krijgt snel tijdens het planten van een boom een gesprek. Dat is erg belangrijk in deze tijd. Je spreekt zo meer ouders en werkt samen aan een fijne schoolomgeving.”

Kan je een voorbeeld geven van de andere successen die jullie eerder gezamenlijk hebben bereikt?
“Dat waren kleine dingen zoals die vijf plantenbakken. Maar wee hebben samen met de kinderen ook mozaïektegels geplaatst met dieren die op het schoolplein leven zoals egels en kikkers. Ook staat er op het schoolplein een grote wereldbol. De stichting van school heet Wereldkidz. Dit vonden we een mooi symbool om samen met de kinderen na te denken over wat een fijne school is. Ook hebben we samen een 50 meter lange heg geplant. Geen ijzeren hek maar een natuurlijke groene begrenzing. Daarnaast zijn er ook bomen geplant en hebben we een moestuin-juf. Taal en rekenen is belangrijk maar er zijn ook andere dingen relevant voor de ontwikkeling van een kind. Zoals met je handen iets kunnen maken, in een tuin werken en samen zorgdragen voor een fijne schoolomgeving."

Dit klinkt alsof er al mooie veranderingen voor het schoolplein zijn doorgevoerd. Hoe zijn jullie tot het Klauterbos gekomen?
“Het klauterbos is inderdaad een groter project. We zijn klein begonnen, met het behalen van kleine successen. We hadden al een paar keer in de krant gestaan. Eerder hadden we al subsidie aangevraagd maar dit was niet mogelijk. Door de kleine successen en de groep die achter ons stond hebben we uiteindelijk een subsidie gekregen van de gemeente. Ook kregen we een bijdrage van Jantje Beton. Wij hebben zelf als ouderraad ook een bedrag gereserveerd."

En hoe ging de samenwerking met de kinderen?
“We maken dit natuurlijk samen met ouders en kinderen. Je bent zo heel fysiek bezig. Tegels eruit halen, boomschors en zaagsel neerleggen. Het mooie is dat het echt door en voor kinderen is gemaakt. Het is zo leuk, de kinderen gingen helemaal uit hun dak toen ze er mee bezig waren en helemaal toen het af was. Kan je nagaan, de opening met 220 kinderen er om heen. Daarbij nog de kinderen uit de wijk. Het is puur natuur er zijn geen industriële materialen aan toegevoegd. Het ziet er heel anders uit dan wat je op een gemiddeld schoolplein ziet. Het vraagt wel om onderhoud hoor, maar ook dat doen we samen.”

Hoe is het ontwerp tot stand gekomen?
“We hebben het aan de kinderen gevraagd. Ze misten activiteiten op het schoolplein en konden niet klauteren en klimmen. Er stond een klimboom, dat vonden ze leuk. We hebben ze vervolgens tekeningen laten maken. Paul van Eerd van Bureau Buitenruimte heeft ons geholpen. Een fantastische, talentvolle groen ontwerper. We hebben ook gesproken met leerkrachten en ouders via WhatsApp- en Facebookgroepen. We deelden plaatjes en haalde steeds feedback op. Er waren veel ouders betrokken. Op deze manier is het ontwerp tot stand gekomen.”

Wat ik zo leuk vind is dat je niet bent blijven praten maar dat je echt bent gaan doen! Dit zie je niet vaak...
“De truc is om klein beginnen en slim te coördineren, met een groepje trekkers die achter je staat. Niet eindeloos praten maar dingen echt doen. Ik denk dat we daardoor uiteindelijk toch de subsidie hebben gekregen. We hebben ons in eerste instantie niet laten tegenhouden door geld en laten zien dat we tot dingen in staat zijn. Dit zijn wel echt factoren die dit project zo succesvol hebben gemaakt. Natuurlijk, je moet investeren. ‘ s Avonds moet je voorstellen schrijven, contact houden met ouders etc. Het kost tijd. Maar als het dan uiteindelijk lukt is het zo gaaf. Wat niet kan zit vooral in ons hoofd. Vaak heeft dit met geld te maken. Daar moet je je gewoon niet door laten tegenhouden, dan kan bijna alles.”

Hoe ervaar je Samen Duurzaam Zeist?  
“Ik vind het ontzettend leuke initiatieven. Zeist is dingen aan het doen, mooi! De bakfietsen, de bijen en natuurlijk het speelbos in de boswerf. Samen Duurzaam Zeist is een veranderstrategie waarin je mensen wil activeren en mobiliseren. Maar ik vind dat er meer druk opgevoerd mag worden. Onze kinderen hebben straks te maken met de erfenis van de klimaatveranderingen, en als het zo doorgaat wij straks ook. Je moet iets doen. Ik vind dat de druk vanuit de gemeente mag komen. Meer lef tonen en kleur bekennen. Denk aan een autovrije zondag, geen pakjes drinken meer mee naar school. Je kan dit natuurlijk heel radicaal of stapsgewijs insteken zoals scholen duurzaam maken. Als je moet beginnen met vergroening maak de scholen dan klimaatneutraal. Samen Duurzaam Zeist is hiervoor een goed initiatief. De burgers zorgen voor heel concreet resultaat. Het is nu tijd om op te schalen en in omvang en bereik keuzes te durven maken.”

 

Afbeeldingen

Reageren

X (voorheen Twitter)

Reacties

Velden met een * zijn verplicht.

Anti spam controle *

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...

3  reacties

Anoniem 07-05-19 om 17:54

Zo blij mee!

Henk 11-04-19 om 20:09

Wat een geweldig initiatief! Een aansprekend voorbeeld van hoe je met elkaar mooie dromen kan realiseren. Zo zien we graag meer groene en duurzame initiatieven inknze stad!

Peter de Weerd 11-04-19 om 19:03

Hadden alle scholen maar zo'n mooi avontuurlijk schoolplein!

Cookie-instellingen