Natuurpark de Brink weer onder de aandacht

afbeelding van het nieuwe informatie op Natuurpark De Brink
Het paneel van het nieuwe
informatiebord.

De Werkgroep Natuurlijk Zeist-West brengt in het kader pijler 3 van Samen Duurzaam Zeist het natuurpark De Brink opnieuw onder de aandacht. O.a. met excursies en door de 20 jaar oude wandelroute en informatieborden met financiële steun van Samen Duurzaam Zeist te vernieuwen.

Zaterdag 14 september 2019 nam wethouder Catsburg de vernieuwde wandeling officieel in gebruik. Wandelaars kunnen via de QR-scan op de informatieborden bij de ingangen van het park de beschrijving van de route met alle wetenswaardigheden downloaden en onderweg raadplegen.

 

Natuurpark De Brink, het park waar natuur, landschap en cultuurhistorie samengaan.

Natuurpark de Brink is een bijzonder park waar heel veel over te vertellen is. Cultuurhistorie, Natuur en landschap zijn verschillende thema’s, waar in de loop van 2019 aparte excursies en bijbehorende thema brieven over uitkomen. De vernieuwde wandelroute door het park is in september 2019 door wethouder Catsburg geopend.

Natuurpark de Brink is een ecologisch brongebied vanwege o.a. de waarden van het Lustwarandepark uit 1856 en het lager gelegen miniatuur-rivierenlandschap met zijn poelen en dijkje. Er is bijzondere flora en fauna aanwezig, mede door de droge en natte verbindingen van de Natuurpark de Brink met het buitengebied, de inzet van de poelenwerkgroep en speciaal ecologisch beheer door gemeente.

Samen met Zeist Zoemt Duurzaam, die de leefgebieden voor de wilde bijen in Zeist wil verbeteren, wordt bekeken wat de mogelijkheden voor de wilde bij zijn. Deskundige vrijwilligers inventariseren de planten in het stukje vochtig hooiland in het park.

Het oude Lustwarandepark De Brink heeft de status van rijksmonument. Dat is niet voor niets, uit de Lustwarandetijd zijn nog meerdere elementen gaaf aanwezig. Ook zijn er oude tuinkaarten. En de kenmerken van een park in Engelse landschapstijl zijn er nog steeds beleefbaar. De speciale excursie hierover samen met de themabrief klaar en levert positieve reacties op.

Natuurpark de Brink is tevens een ‘mini geopark’. De kenmerken van diverse landschappen (hoger gelegen droge landschappen en rivierenlandschap) zijn op een klein oppervlak aanwezig. De geologie is van invloed geweest op het ontstaan van de eerste nederzettingen in de vroege Middeleeuwen op de Brink, die daardoor ‘mede-geboorteplaats’ is van Zeist. Ook dit is een thema op zich. 

Meer informatie is te vinden op de site van de Werkgroep Natuurlijk Zeist-West.

 

Excursieprogramma 2020

  • Zondagmiddag 12 januari 2020, 14.00 - 15.30 uur: Landschapswandeling Natuurpark De Brink,
  • Zondagmiddag 1 maart 2020, 14.00 - 15.30 uur: Landgoed De Brink met huis en landschapspark.

 

Wij zoeken: 

  • Op dit moment zijn er al veel contacten, adviseurs en meedenkers. Wellicht zal er in de loop van 2020 wel meer vraag komen naar deskundige vrijwilligers.
Cookie-instellingen