Tip van de week 2: Vervang je gloei- en halogeenlampen door Led

2012 keer bekeken 1 comments

Bespaartips over de verlichting in en om je woning

Wist je dat een Ledlamp 85% minder energie verbruikt dan een gloeilamp en 75% minder dan een halogeenlamp? Dit verschil is zo groot, dat het verstandig is om nog werkende gloei- en halogeenlampen te vervangen door Ledlampen. De extra kosten voor de lamp verdien je snel terug.

Ledlampen zijn de laatste jaren veel goedkoper geworden en gaan ook nog eens veel langer mee. Het verschil in energieverbruik tussen spaarlampen en Ledlampen is veel minder groot. Laat je spaarlampen dus rustig hun levensduur volmaken.

Oude gloei- en halogeenlampen kun je bij het restafval gooien. Ze mogen niet in de glasbak. 

Even een rekensommetje. Stel dat je één gloeilamp van 40W vervangt die gemiddeld 4 uur per dag aan staat. Die verbruikt op jaarbasis 58 kWh. Een Ledlamp van vergelijkbare sterkte (400 lumen) verbruikt maar 8 kWh. Je bespaart dus ruim 50 kWh. Bij een gemiddeld verbruik van 3.500 kWh per jaar bespaar je dus bijna 1,5% op je totale elektriciteitsverbruik. Weer een mooi stapje richting de 10% besparing. In geld uitgedrukt bespaar je ongeveer €10,-.

Let bij het kopen van ledlampen op de CE-markering, die aangeeft dat de lampen aan de wettelijke vereisten voldoen. Goedkoop is vaak duurkoop. Goedkope ledlampen kunnen straling lekken en het wifisignaal verstoren.

Kijk voor meer informatie bij Milieucentraal. En Milieucentraal heeft ook een handige keuzehulp.

 

Images

Rate

0 (0Ratings)

Comment

Twitter

1  Comments

Fields with an * are required.

We use CAPTCHA to prevent spam. Tick the checkbox to continue. You might be asked to select certain images

One moment ...
Hans Snel October 30, 2018

Deze week in de Volkskrant een bericht over het nadeel van goedkope ledlampen. Ze kunnen als stoorzender fungeren op je wifisignaal. Dus wel verstandig om ze van een betrouwbaar merk te kopen.

Cookie settings