Energiebespaartip 12: Stop je sluipverbruik

2066 keer bekeken 3 comments

Bespaartips bij het gebruik van elektrische apparatuur (hifi-apparatuur, computers, keukenapparatuur, badkamerapparatuur, enzovoort)

en bespaar tot € 100 per jaar!

Wat is sluipverbruik?

Is je TV helemaal uit als hij uit is? Niet als er nog een lampje blijft branden. En je magnetron? Die heeft meestal een display met een klokje dat stroom vraagt. Veel elektrische apparaten verbruiken stroom op het moment dat je ze niet gebruikt. Dat noemen we sluipverbruik. Nu denk je misschien: “zo’n lampje of klokje, dat heeft toch niet veel nodig?”. Dat klopt, maar omdat het altijd doorgaat, loopt het aardig op. En dan ook nog eens van meerdere apparaten. 

Kan ik zonder?

Ja, de meeste apparaten kun je zonder problemen helemaal uitzetten. Met een harde aan/uit-knop of door de stekker uit het stopcontact te halen. Sommige, vooral oudere apparaten, verliezen hun geheugen. Bijvoorbeeld een radiotuner, waarin de zenders geprogrammeerd zijn. Of een apparaat om TV programma’s op te nemen. Gewoon een keer uitproberen en je weet het. 

Wat bespaar ik per jaar?

Dat is natuurlijk helemaal afhankelijk van het aantal apparaten en wat ze in slaapstand gebruiken. We geven een indicatie:

  • TV en randapparatuur: €10 tot €50 
  • Computer met randapparatuur: €30
  • Koffiemachine: €6 tot €16
  • Hifi-installatie: €6 tot €10 per jaar.
  • Magnetron of oven met display/klok: €6 tot €10


 
Heb je al deze apparaten continu aan staan en ga je die vanaf nu uitzetten, dan zit je dus al aan een besparing van €58 tot €116 per jaar. Dit is ongeveer 10% van een gemiddelde elektriciteitsrekening.

Wat is handig?

Een paar tips om je sluipverbruik eenvoudig te verminderen:

  • Gebruik stekkerdozen met een aan/uit-knop. Zo kun je in één keer meerdere apparaten helemaal uitzetten. Je hebt ook stekkerdozen met een blikseminslag-beveiliging voor kostbare apparatuur;
  • Gebruik stekkers met een tijdschakelaar. Die kun je zo programmeren dat ze jouw apparaat ’s nachts helemaal uit zetten. Bijvoorbeeld je wifi-modem.
  • Plak een geheugensteuntje op je apparaat zolang je er nog niet aan gewend bent om het helemaal uit te zetten;
  • Loop voordat je op vakantie gaat door je hele huis en trek overal de stekkers uit. Ook handig als beveiliging tegen blikseminslag.

 

Images

Rate

0 (0Ratings)

Comment

Twitter

3  Comments

Fields with an * are required.

We use CAPTCHA to prevent spam. Tick the checkbox to continue. You might be asked to select certain images

One moment ...
Harmen March 13, 2019

De meeste laadboxen voor de elektrische auto, zijn in de groepekast op een eigen aardlekschakelaar aangesloten. Wist je dat als je de laadbox voor langere tijd niet gebruikt (bijvoorbeeld omdat je op vakantie bent), de aarlek dan storingsvrij kunt uitzetten? Bij de laadbox van Nuon kan dat. Heb je een andere leverancier, neem dan eerst even contact met hen op. In de laadbox zit vaak een SIM-kaart. Check dus even of de spanning er af mag. De LED-ring op de box is Natuurlijk al energiezuinig, maar als je er voor gaat.... ;-)

Anoniem March 13, 2019

De meeste laadboxen voor de elektrische auto, zijn in de groepenkast op een eigen aardlekschakelaar aangesloten. Wist je dat als je de laadbox voor langere tijd niet gebruikt (bijvoorbeeld omdat je op vakantie bent), de aardlek dan storingsvrij kunt uitzetten? Bij de laadbox van Nuon kan dat. Heb je een andere leverancier, neem dan eerst even contact met hen op. In de laadbox zit vaak een SIM-kaart. Check dus even of de spanning er af mag. De LED-ring op de box is Natuurlijk al energiezuinig, maar als je er voor gaat.... ;-)

Harmen van der Panne March 31, 2019

Op de site Duurzaamthuis.nl las ik over het sluipverbruik van de elektrische voordeurbel. Ons huis is in de jaren 70 gebouwd en een gemiddelde deurbel verbruikt 0,003 kWh per uur (Die van ons denk ik wel wat meer, gezien het bouwjaar van de woning.). Dit is 0,072 kWh per dag en te vergelijken met 1 uur televisie kijken. Per jaar verbruik je zo tussen de 7 a 10 euro aan stroom. Eigenlijk onnodig energieverbuik en dit past daarmee niet echt in een duurzaam huis. gisteren heb ik een trekbel gemonteerd en de transformator van de elektrische bel afgekoppeld. Weer wat minder sluipverbruik.

Cookie settings