energietip 8: Slim koken: alle kleine beetjes helpen

Annemiek van Mijn Groene Huis February 04, 2019
163 keer bekeken 1 comments

Bespaartips over koken en bakken (fornuis, oven, magnetron)

Kook jij op gas? Weet je hoeveel dat per jaar kost? Ongeveer 25 euro. Dat is veel minder dan het verwarmen van je huis. Toch kun je hierop een paar euro besparen. Door slim te koken. Alle beetjes helpen, toch?

We geven je een paar tips:

  • Doe de deksel op de pan. Dan blijft de warmte in de pan. En kun je het gas lager zetten.
  • Zet het gas dus ook lager als het voedsel kookt
  • Neem precies genoeg water voor het koken van pasta, rijst en groenten
  • Pasta en rijst worden ook gaar als je het gas uitzet, zodra het water kookt. Het kan iets langer duren. Probeer het eens
  • Gebruik minder pannen. In veel recepten moet je ieder ingrediënt in een andere pan koken. Maar soms kan het ook gewoon bij elkaar. Bijvoorbeeld aardappelen en groente voor de stamppot.
  • Maak roerei in plaats van een gebakken ei. Veel sneller klaar en net zo lekker!

Nieuwe keuken? Kies voor inductie
 
Als je toe bent aan een nieuwe keuken. Kies dan nu voor een inductie-kookplaat. Koken op inductie heeft allerlei voordelen:

  • Je neemt al een beetje afscheid van aardgas. Dat moeten we uiteindelijk allemaal
  • Een inductie-kookplaat maak je veel gemakkelijker schoon dan een gasfornuis
  • Koken op inductie is gezonder. Want er is geen vuur. En dus ook geen ongezonde verbrandingsstoffen in de lucht
  • Koken op inductie is veiliger. Want er is geen vuur. Dus ook geen brandgevaar. 
  • Als je al groene stroom koopt of zelf opwekt, ben je ook nog eens duurzaam bezig 

En om een paar misverstanden weg te nemen:
Koken op inductie is niet lastiger dan koken op gas. Zodra de pan op de plaat staat, wordt de plaat onder de pan heet. En hij koelt ook weer heel snel af.
Voor koken op inductie hoef je niet al je pannen te vervangen. Een pan moet een platte bodem hebben. En hij moet reageren op magnetische stralen. Dat kun je eenvoudig testen met een klein magneetje. Blijft hij aan de bodem van de pan zitten? Dan is de pan geschikt.  
 
Veel meer info over inductie koken vind je op de website van milieucentraal en op  Koken met een stekker.
 

Images

Rate

0 (0Ratings)

Comment

Twitter

1  Comments

Fields with an * are required.

 
We use CAPTCHA to prevent spam. Tick the checkbox to continue. You might be asked to select certain images

One moment ...
Jelle Schottelndreier June 30, 2019

Wat is inductie precies? Ik wil juist de hoeveelheid electromagnetische straling in m'n huis verminderen.