Energiebespaartip 11

Annemiek van Mijn Groene Huis February 27, 2019
114 keer bekeken 0 comments

Bespaartips over het koelen en invriezen van etenswaren

Slim koelen, vriezen en ontdooien

Met je koelkast en vriezer verbruik je 2,5 tot 10% van de totale hoeveelheid stroom in huis. Dat is best veel. De exacte hoeveelheid is sterk afhankelijk van het energielabel. Met een A+++ koelkast heb je een hele zuinige in huis. Het energieverbruik kun je verder beperken door slim te koelen, te vriezen en te ontdooien. We geven je wat tips:

Plaatsing

  • Zorg dat de koelkast en de vriezer hun warmte aan de achterkant kwijt kunnen. Zet ze dus niet strak tegen de muur en ook niet dicht bij de oven;
  • Zorg dat de koelkast waterpas staat. Als hij schuin staat, gaat de deur kieren en verbruikt hij meer energie;                                                                                    

Onderhoud

  • Maak de ventilatie-openingen en de condensor (dat rek) aan de achterzijde eenmaal per jaar schoon. Met verstopte openingen en een vuil rooster verbruikt je apparaat meer stroom;
  • Ontdooi de vriezer viermaal per jaar (tenzij je zo’n slimme hebt, die zichzelf ontdooit). Een dikke laag ijs zorgt voor meer stroomverbruik;

Nieuwe gewoontes

  • Koel en vries op de juiste temperatuur. Te koud is zonde van de stroom, te warm is zonde van je eten. Houd voor de koelkast 4 graden aan en voor de vriezer -18;
  • Laat je koelkast niet langer open staan dan nodig is;
  • Doe de koelkastdeur rustig dicht, dan pers je weinig warme omgevingslucht naar binnen;
  • Zet de koelkast uit als je op vakantie gaat;
  • Laat restjes buiten de koelkast afkoelen;
  • Laat restjes of bevroren ingrediënten uit de vriezer in de koelkast ontdooien;

Images

Rate

0 (0Ratings)

Comment

Twitter

0  Comments

Fields with an * are required.

 
We use CAPTCHA to prevent spam. Tick the checkbox to continue. You might be asked to select certain images

One moment ...