Energiebespaartip 4: Zet je tweede koelkast alleen aan als je hem nodig hebt.

Annemiek van Mijn Groene Huis November 15, 2018
2204 keer bekeken 1 comments

Bespaartips over het koelen en invriezen van etenswaren

Eén op de 5 Nederlanders heeft meer dan 1 koelkast in huis. Vaak is de tweede koelkast een hele oude, die alleen wordt gebruikt bij feesten en partijen. Maar zet je hem dan ook alleen op die momenten aan?

Stel je tweede koelkast stamt uit 1990. En stel dat je deze het hele jaar aan hebt staan. Dan verbruikt hij gemiddeld 425 kWh (€98) per jaar. Stel nu dat je hem vier keer per jaar nodig hebt en hem één dag van tevoren aanzet en direct daarna weer uit. Dan staat hij van de 365 dagen dus maar 8 dagen aan. Je bespaart dan 98% van 425 kWh = 416 kWh (€95,-). Een gemiddeld huishouden met een verbruik van 3.500 kWh per jaar bespaart hiermee 12% op het elektriciteitsverbruik. Alleen met deze maatregel heb je je 10% besparing op elektriciteit dus al binnen!
 
Nog beter: vervang die hele oude koelkast voor een iets nieuwere. Wellicht kun je op marktplaats of bij de kringloopwinkel voor een paar tientjes een recenter exemplaar op de kop tikken. En zet die oude dan niet te koop, maar lever hem in bij het afvalbrengstation. En heb je die tweede koelkast echt vaak nodig. Koop dan een nieuwe koelkast met A+++ label. De investering in zo’n nieuwe koelkast verdien je snel terug aan energiebesparing. 

 

Images

Rate

0 (0Ratings)

Comment

Twitter

1  Comments

Fields with an * are required.

We use CAPTCHA to prevent spam. Tick the checkbox to continue. You might be asked to select certain images

One moment ...
Evelien R. November 16, 2018

Ik heb mijn vriezer die in de kelder stond eruit gedaan, omdat ik hem maar heel weinig gebruikte. En vaak liet ik wat er in lag ook nog te lang liggen en moest ik het weggooien. Dubbel zonde. Ik besefte me dat ik genoeg had aan mijn vriesvak en het prima af kon zonder vriezer. Nu -vijf jaar later- is het vriesvak iets groter, maar de vriezer geen dag gemist.

Cookie settings