Omgevingswet 2021

De Nederlandse overheid treft voorbereidingen om in 2021 tot een nieuwe wet voor de leefomgeving te komen: De Omgevingswet. Deze wet moet het makkelijker maken voor burgers, ondernemers, ambtenaren en bestuurders om samen een gezonde en duurzame leefomgeving te creëren. De spelregels, waarmee we in Nederland al decennialang onze leefomgeving inrichten veranderen drastisch. De overheid is niet meer ‘de baas’, maar wij allemaal! Alle informatie is digitaal beschikbaar en er is meer flexibiliteit in wat wel of niet mag. Bestemmingsplannen verdwijnen en procedures moeten sneller en duidelijker.

Samen kennis opdoen, leren en experimenteren

De gemeente Zeist wil graag samen met jou nu al kennis opdoen, leren en experimenteren met deze nieuwe spelregels. Misschien kunnen we voor een deel onze eigen spelregels bepalen! Zo doen wij dat graag in Zeist, samen en een tikkeltje eigenwijs. Experimenteer je mee?

Gevolgen voor jou

Op dit platform lees je over de Omgevingswet en wat er allemaal gaat veranderen. Voor jouw manier van plannen indienen (als je een initiatiefnemer bent), voor jouw manier van inspreken (als je wilt reageren op plannen), voor jouw werk (als je ondernemer of ambtenaar bent) of voor jouw rol als besluitvormer (als je bestuurder of raadslid bent).

Praat en doe mee

Je kunt onderwerpen of discussies aandragen of reageren op stellingen, meedenken en meedoen in bijeenkomsten, meedraaien in een experiment of er zelf een aandragen. Op dit platform gaat het niet om ‘gelijk krijgen’ of om het verzilveren van inhoudelijke wensen (‘ik wil een uitbouw aan mijn huis’) of om het politieke debat (‘de overheid bepaalt’), maar om het samen leren en voorbereiden van nieuwe spelregels (‘hoe bepalen we met elkaar of een huis een uitbouw kan krijgen’).

 

Deel jou idee of praat mee

Plaats je idee op het Forum of reageer op de opmerkingen van anderen:

  • Jouw berichten op het Forum zijn voor iedereen zichtbaar
  • Heb respect voor elkaar, zie onze gedragscode
  • Om reacties te volgen kun je je registreren