Een boom in je tuin zetten

Hans Snel 10-02-2021
20871 keer bekeken 0 reacties

Op deze pagina vind je ideeën hoe jij je leven duurzaam kunt inrichten. Als je klikt op het idee, vind je meer informatie. Met de sterren kun je het idee een waardering geven. En op de pagina van het idee kun je zelf suggesties toevoegen. 

>>

Voor het laatst bijgewerkt op 14 januari 2024

Voor iedere tuin een boom

Bomen leveren een belangrijke bijdrage aan een aantrekkelijke en gezonde leefomgeving. Sommige bomen zijn een voedselbron voor mens en dier met ieder jaar volop fruit, zaden of noten. Vogels zoeken bomen en struiken als veilige nestel- of schuilplaats. Mensen voelen zich geestelijk en lichamelijk gezonder wanneer ze zicht hebben op natuur. Veel mensen weten het bos te vinden om te ontspannen. Maar ook in eigen tuin kun je volop genieten van de natuur dichtbij met meer groen en het planten van een boom.

Bomen zorgen voor verder voor schaduw en verkoeling in de tuin, leggen koolstofdioxide (CO2) vast, verbeteren de luchtkwaliteit, beperken de toevoer van overtollige neerslag naar het riool, bieden privacy en ze verhogen de waarde van vastgoed.

De juiste boom op de juiste plek

Voor iedere tuin en grondsoort is wel een geschikte boom te vinden. Zoek een boom uit die bij de grootte van de tuin past, voor de meeste tuinen in Nederland geldt een zeer kleine (tot 6 meter hoog) tot kleine boom (max 10 meter hoog). Meerstammige bomen worden minder hoog maar wel breder. Bepaal vooraf altijd goed de functie die de boom in de tuin gaat krijgen: sierwaarde, eetbaar, bescherming tegen hitte of inkijk.

Een boom plant je voor de toekomst! Daarom een paar tips om vooraf goed rekening mee te houden om eventuele last voor jezelf of de buren te voorkomen.

  • Accepteer een paar weken bladval, zelfs een wintergroene naaldboom verliest wel wat. Laat het blad gewoon liggen in de border van de tuin. In de winter kunnen veel dieren hierin overwinteren of voedsel vinden. En in het voorjaar is de bodemstructuur in de tuin gratis verbeterd.
  • Bomen houden niet van verharding op de wortels. Plant een boom dus niet te dicht bij de gevel of het terras.
  • Onderzoek vooraf goed op welke plek je graag schaduw in de tuin wilt hebben want een boom is geen zonnescherm die je daarna nog open en dicht kunt doen. Sommige bomen krijgen makkelijk luis, verliezen kleverige knoppen in het voorjaar of veroorzaken hooikoorts.
  • Heb je zonnepanelen op je dak? Kies dan een boom die niet zo hoog wordt, dat hij over een paar jaar je panelen in de schaduw legt.
  • Geef zoveel mogelijk informatie over je tuin (omvang, grondsoort, standplaats) en andere specifieke wensen door aan een medewerker van een tuincentrum of boomkweker zodat je samen de juiste boom voor de juiste plek kunt uitkiezen. Vraag om advies hoe de boom op de juiste manier geplant kan worden.
  • Het beste tijdstip om een boom te planten is het najaar. De bomen zijn dan in rust. In het voorjaar kunnen bomen ook geplant worden maar de laatste jaren is het steeds vaker dan al warm met amper regen. Extra water geven is dan noodzakelijk.

Geen tuin? Geen nood

Heb jezelf geen tuin? Doe dan een donatie aan het Buitenfonds, waarmee bomen in jouw provincie worden geplant. 
 

Deze informatie  is afkomstig van Stichting Steenbreek, de foto van Sjon.nl

Afbeeldingen

Waarderen

0 (0 waarderingen)

Reageren

X (voorheen Twitter)

Reacties

Velden met een * zijn verplicht.

Anti spam controle *

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...

0  reacties

Cookie-instellingen