Wat is jouw Boom van Zeist 2020?

Hans Snel 30-04-2020 15609 keer bekeken 24 reacties

Let op: de sluitingsdatum voor het nomineren van bomen is verstreken. Je mag nog steeds bomen met hun bijzondere verhaal indienen, maar ze dingen in 2020 niet meer mee naar de titel Boom van Zeist. 

Wat vind jij de meest bijzondere boom van Zeist? Welke boom vind je uitzonderlijk mooi, imposant of rustgevend? Of aan welke boom hangt voor jou een bijzondere herinnering? Maak een sprekende foto van jouw boom en schrijf er een tekst bij van maximaal 250 woorden waarin je boom tot leven komt. Geef duidelijk aan waar de boom staat.   

Van 1 tot en met 17 mei organiseert Samen Duurzaam Zeist de “Boom van Zeist 2020” verkiezing. Een speciale jury onder leiding van wethouder duurzaamheid Wouter Catsburg kiest uit alle inzendingen de Boom van Zeist 2020. Jouw foto en verhaal plaatsen we direct in een mooi Facebook bericht. En wordt jouw boom gekozen, dan win je een waardebon van 50 Zeister Knopen (onze lokale munt, gelijk aan 50 euro) te besteden bij één van de deelnemende winkels in Zeist. Bovendien kun jij jouw boom direct ook mee laten doen aan de Nationale Boom van het Jaar verkiezing. Wacht niet langer, maak een ommetje met jouw camera of mobieltje en kies jouw boom!

Meedoen kan op twee manieren

  1. Als je een account hebt op deze website, dan kun je in een reactie onder dit bericht jouw verhaal plaatsen en je foto uploaden. Vergeet niet te vertellen waar de boom staat. Heb je geen account, dan kun je dat hier aanmaken. 
  2. Stuur jouw foto en verhaal aan info@samenduurzaamzeist.nl. Vermeld ook hier duidelijk de locatie van de boom. 

Als je meedoet, ga je akkoord met het wedstrijdreglement

  • Alleen inwoners van de gemeente Zeist (alle leeftijden) mogen meedoen aan deze verkiezing. 
  • Alleen bomen op grondgebied van de gemeente Zeist dingen mee naar de titel Boom van Zeist 2020.
  • Indien de boom op het terrein van een private eigenaar staat moet deze akkoord zijn met de aanmelding (let op: voor aanmelding van de boom aan de nationale verkiezing geldt een extra criterium, zie het wedstrijdreglement van het SBNL Natuurfonds.
  • Alleen inzendingen die wij hebben ontvangen tussen 1 en 17 mei 2020, op één van de twee hierboven vermelde manieren, dingen mee naar de titel Boom van Zeist 2020.
  • Je verklaart dat jij de foto zelf hebt gemaakt en dat er op de foto en op het verhaal geen auteursrechten rusten. 
  • Je gaat ermee akkoord dat wij jouw inzending publiceren en jouw foto gebruiken. Hierbij vermelden wij alleen jouw voornaam. 
  • Je accepteert de keuze van de onafhankelijke jury onder leiding van wethouder Catsburg. De jury hanteert dezelfde criteria als die in de landelijke wedstrijd: "Het overwegende criterium voor de wedstrijd is het verhaal achter de boom; hierbij zal de jury zich laten inspireren door het karakter en de esthetiek van de boom, zijn plaats in de omgeving, in de gemeenschap en het lokale leven (zijn maatschappelijke, historische, symbolische waarde). De ecologische functies van de boom zullen ook in overweging worden genomen.

Jury

De jury bestaat uit de volgende mensen: 

  • Wouter Catsburg - Wethouder Duurzaamheid (juryvoorzitter)
  • Renate Siekman – adviseur Groen gemeente Zeist en lid van het regieteam van Samen Duurzaam Zeist
  • Joost van Ettekoven - architect duurzaam bouwen en de Groene Makelaar van Samen Duurzaam Zeist
  • Paul Nap – hovenier te Zeist
  • Mary Heylema - (stads)dichter en kinderboekenschrijver

 

* De bijzondere boom op de foto stond in het Zeisterbos, maar leeft helaas niet meer. Daarom gebruiken we hem als eerbetoon en icoon voor deze verkiezing. 

 

Reacties

Velden met een * zijn verplicht.

Anti spam controle *

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...

24  reacties

Hans Snel 05-06-20 om 19:49

Vanavond 19:00 uur is de Boom van Zeist bekendgemaakt door Wouter Catsburg, wethouder duurzaamheid en voorzitter van de jury, zie het nieuwsbericht. Komende zondag 19:00 uur kun je een reportage zien van de volledige ceremonie, op Facebook en op de website. 

Hans Snel 02-06-20 om 8:45

Dank, Jelle!

Jelle Schottelndreier 30-05-20 om 17:59

Wat een mooie verzameling!
Erratum: Taxodium ipv Laxodium, bij de laatste foto, de moerascypres.

 

Willy Douma 25-05-20 om 10:11

inzending na sluiting verkiezing: Jeroen Heindijk

Scheve kastanje op Zusterplein

Deze dubbelbloemige kastanje (Aesculus hippocastanum 'Baumannii') heeft een boeiende groei en bloei wijze. De zware armen, die de boom eerst zijwaards en dan vertikaal omhoog laat groeien lijken op die van een gewichtheffer.
Deze boom is in 1825 geplant. Geen idee hoe groot deze toen al was. Er wordt gezegd dat dit de dikste is en in heel Nederland ben ik geen dikkere tegengekomen. 
Wat ik persoonlijk heel leuk vind is dat deze gewoon scheef heeft mogen zakken en er nu nag altijd staat. Al bijna 200 jaar

 

Willy Douma 21-05-20 om 20:26

inzending  na sluiting verkiezing: Léon Algra 

De geknakte boom

 

De boom

Geen droom

Geknakt

Waardoor

 

De wind

Een hint

In tijd​

Verleid

 

Door​

Weer

En wind

Staand in een decor

 

Maar niet​

Verloren

Krachtig

Herboren

 

Van de dingen

Die voorbij gaan

Blijft

Hij

Ondanks alles

Bestaan...

Willy Douma 18-05-20 om 9:31

Inzending van Anne Meijer 

Mijn lievelingsboom staat aan de Slotlaan, tegenover mijn appartement. Al 35 jaar kijk ik namelijk uit op een prachtige kastanje. Elk voorjaar staat hij in bloei en elke zomer zie ik jong en oud kastanjes rapen en herinner ik mij dat mijn opa en mijn vader er altij één in hun broekzak droegen: dan krijg je geen reumatiek. Of het hielp? Ze hebben er nooit aan geleden. En als ik het ooit krijg, denk ik te weten hoe ik het had kunnen voorkomen.

De kastanje is gezond en heeft nooit een bomendokter nodig gehad, ook niet toen deze bomensoort enkele jaren geleden door een ziekte werd getroffen. Wel wordt hij soms teruggesnoeid, links meer dan rechts, vanwege de gevel van het pand van de Garage (voorheen het Kabouterhuis) om omdat er een leilinde is geplaatst bij de voorlaatste herinrichting van de Slotlaan.

Al met is deze kastanje mijn boom van dit jaar, van voorgaande en volgende jaren.

 

 

Willy Douma 18-05-20 om 9:23

Inzending van Regine Bautz

Rustgevend, de geur van lindebloesem, het geluid van vogels bij het wakker worden, de eerste verwarmende zonnestralen nog doorlatend in de vroege lente, in de zomer schaduw en verkoeling gevend in huis en voortuin - het is intens genieten van en met deze prachtige Linde voor mijn huis (Nepveulaan 9).

Dit is de blik vanuit mijn slaapkamer of zolder - ik krijg er het gevoel dat ik "in de boom" zit!

Willy Douma 17-05-20 om 19:17

Inzending van Michiel Beek

Levenskracht

Het is eigenlijk moeilijk deze boom zonder spelende kinderen te fotograferen. Deze prachtige vliegden trotseert weer en wind en honderden spelende kinderen. Honden kunnen niet kiezen waar ze hun plasje doen. Op de zandvlakte van het Panbos wordt het zomers wel 50 graden. En toch leeft deze boom maar voort. Hij zweeft bijna boven de grond, maar maakt net genoeg contact met de aarde om te overleven.

Deze grove den heeft zich langzaam losgemaakt en is vliegden geworden. Daarmee vertelt de boom ook het verhaal van het landschap, de zandgronden en de erosie van de Utrechtse Heuvelrug.

Willy Douma 16-05-20 om 16:42

Inzending van Frans-Jan Snoek

Deze imposante zwarte populier ontdekte ik op een impromptu dwaaltocht met een goede vriend over De Wulperhorst. Door een tunnel van groen kom je uit op een open plekje, waarbij je ogen automatisch naar de kaarsrechte, machtige stam getrokken worden. De boom, een vrouwelijke variant, is niet in topconditie: haar kroon is wat rommelig, hedra begint haar bast te bedekken en aan de voet van de stam heeft ze een wond.

Zwarte populieren hebben het sowieso niet gemakkelijk in Nederland. Hun favoriete, vochtige, leefomgeving verdwijnt. Daarnaast is de sneller en rechter groeiende Canadapopulier, een halfbroertje van de zwarte, populairder onder boomplanters.

Je respect voor deze eenzame reuzin groeit nog meer als je het pad verder afloopt. Daar vind je nog twee enorme zwarte populieren, maar die liggen plat op de grond. Zo te zien zijn ze een paar jaar geleden omgewaaid. De nog rechtopstaande populier moet nu dus in haar eentje weer en wind weerstaan.

Wat mij betreft is deze populier de bijzonderste boom van Zeist omdat ze er op dat weelderig begroeide, ongerepte plekje voor zorgt dat je je even in een oerbos in Canada waant.

Locatie boom: het publiek toegankelijke gedeelte van landgoed De Wulperhorst, de noord-oosthoek, tussen de bijenstal en de Tiendweg. Google Maps-locatie: https://goo.gl/maps/rfS9ERXELGAydG247

Willy Douma 15-05-20 om 16:36

Willy Douma 14-05-20 om 8:52

Inzending van Anne-Marie Bergervoet

Deze grove den staat in het Panbos. Een markante boom dankzij zijn wortelgestel dat een heel stuk boven het zand uitsteekt. Voor mij een voorbeeld van de maakbaarheid van onze natuur. In de vroege middeleeuwen was de Utrechtse Heuvelrug een dichtbegroeid bosgebied. Daar maakte de mens een einde aan. Men kapte bomen om ruimte te maken voor vee en landbouwgrond en gebruikte het hout voor de bouw van woningen en als brandstof. Door grootschalige bomenkap, overbeweiding en uitputting van de grond namen de opbrengsten af. De boeren zochten hun heil elders en verlieten dit gebied met zijn verdroogde, arme grond en de wind kreeg vrij spel: zo ontstonden zandheuvels en –verstuivingen. In de 18e eeuw kwam het bos terug, dankzij rijkelui die een buitenplaats met veel grond konden betalen en hobby’s zoals de jacht: bomen voor de productie van hout en als habitat voor wild. Later gingen ook gemeenten over tot de aanplant van bos maar dan vooral vanuit recreatieve motieven. Nog steeds vertonen onze bossen sporen van dit verleden al staan weinig mensen erbij stil hoe het zo allemaal is gekomen. Gelukkig weten heel veel mensen onze bossen te waarderen en gaan ze respectvol om deze erfenis.

Hoe oud de boom op mijn foto is, weet ik niet maar als ik luister, vertelt hij me dit verhaal.

Hans Snel 11-05-20 om 12:12

Inzending van Martine Speekenbrink

Al jaren woon ik in de gemeente Zeist en al jaren kom ik af en toe langs deze boom aan de Oude Arnhemseweg (tussen het Galgeveld en het Levenspad) omdat ik bij een vriendin in de buurt moet zijn. Deze boom kleurt met name in het najaar helder rood en steekt dan prachtig af tegen de omgeving, de andere bomen en, met een beetje geluk, de strakblauwe lucht. De rode kleur geeft de boom een krachtige en levenslustige uitstraling. De foto spreekt denk ik voor zich. Altijd geniet ik weer als die boom in het najaar daar prachtig staat te staan. Dan denk ik weer: tegen de natuur kan niets op! Zo mooi.

Hans Snel 11-05-20 om 12:08

Inzending Charlotte Post

Uitslover

Met je rode pluimbloemen

Wat dacht je

Toen je wakker werd dit voorjaar

 

Meer is beter

Kom hier

Kruip in mij

Bestuif me

Bevrucht me

Ik wil

Jij ook?

 

Kortstondig genot

Zowel voor de ontvanger als de toeschouwer

Een pijnlijk schone herinnering

Aan dat alles voorbij gaat

Jij weet van niets

Mooie boom

 

 

Willy Douma 11-05-20 om 10:43

Sylvia Babusch

Ik stuur graag deze foto in van een prachtige boom op de heide van natuurgebied Heidestein. Dit is de boom waarbij ik - bij wijze van spreken en als het zou mogen - als de tijd komt, uitgestrooid zou willen worden. Voor mij symboliseert deze boom: 

Vrij en veilig 

Ik sta hier al jaren

wakend over de hei

over de mensen

die mij bezoeken 

en het dier dat nestelt 

 

Bij zon en regen

bescherm ik ze

met lichaam en blad

zodat zij in rust 

en verbondenheid

in vrijheid genieten

Willy Douma 08-05-20 om 8:40

Anton Mouwen

De Zomereik (Quercus robur)

In de wijk Brugakker stonden voor de bouw van de huizen in de jaren zeventig meerdere zomereiken. Het zijn restanten van wat eens het land van boeren en tuinders was. Ter hoogte van Brugakker straat 10, nabij de randsloot, staan ook enkele oude zomereiken waarvan er twee door de vorige bewoner zijn omgelegd (?). Ze stonden “te dicht bij zijn tuin”, dus in de weg. De betreffende bewoner is een aantal jaren geleden verhuisd niet beseffend dat hij een uniek stukje bomengroep heeft vernield.

Boerderijen worden vaak omzoomd door populieren en vooral zomereiken (als bliksemafleider), soms in de vorm van een carré, zoals nabij onze ouderlijke boerderij in West-Brabant. Ook werden er eiken gepland om de grens van het land te bepalen of als oriëntatiepunt. De zomereik in straat 59 staat solitair, magnifiek, hoog torend boven de huizen, een ijkpunt. Ik schat hem op 100 jaar. Zeist heeft mooie eikenlanen zoals de Koelaan vanaf de rotonde naar Bunnik, de Kromme-Rijnlaan uit het begin van de jaren tachtig, het laantje van Couwenhoven (kerkpad) vanaf de moskee tot aan de randsloot en niet te vergeten de eeuwenoude monumentale eikenlaan in het park Hoog Beek en Rooyen. Er zijn 800 soorten eiken op de wereld. De zomereik komt als soort eik het meeste voor in Nederland.

De zomereik is de boom van het vlakke land, gezichtsbepalend en gedijt goed op zand en kleigrond. Bekend is dat de zomereik belangrijk is voor de houtproductie, een zeer duurzaam product gezien het gebruik van eikenhout in de vele oude gebouwen , stadshuizen, kerken en grote boerenschuren die de tand des tijds hebben doorstaan. Laten wij zuinig zijn op deze mooie stoere bomen!

Zomereik in straat 50 van Brugakker

Willy Douma 08-05-20 om 8:30

Alice van Dongen

Mijn inzending betreft niet één boom, maar een drieling in mijn achtertuin. En ……… geen verhaal, maar een gedichtje:

Mijn eiken

gestippeld licht
op de jaloezie
een zacht lichtgroen ontwaken

boordevol leven
ritmisch ruisen
drie vólgroene parasols

eikels staccato
goudgele confetti
warm dekbed voor de egel

magere zon
stoere profielen
kale vingers in de lucht

in alle seizoenen
mijn eiken
mijn ankers in Zeist

 

Willy Douma 07-05-20 om 11:06

Luko van te Hoenderdaal

Lommerlust Deze statige boom is een blikvanger Voor ons mooie dorpsplantsoen! Een unieke locatie zo bijna midden in het centrum. Al generaties lang is deze boom een baken Een aantal bomen is reeds verdwenen Dus moeten we koesteren wat we nog hebben!

 

Willy Douma 06-05-20 om 11:21

Anton Mouwen

Ik heb foto’s van diverse bomen in het PGGM park opgestuurd. De meesten zijn al op leeftijd. Daarom zijn ze zo mooi.

Bij de meeste oudere bomen zie je weinig verschil in de vorm, of ze 80 of 100 jaar zijn. Het gaat om de uitstraling op de omgeving. De solitaire beuk in het PGGM park aan de Kroostweg is ook niet veranderd. Daarnaast ligt een lange mooie beukenlaan naar het oude gebouw vanaf de Kroostweg. Je ziet meteen het contrast: de solitaire beuk heeft zijn takken reikend tot op de grond, ter bescherming van zijn dunne bast voor het zonlicht. De dubbele rij beuken in de laan hebben alleen takken aan de buitenkant, aan de binnenkant zijn ze eertijds hoog opgesnoeid. Zo kunnen ze elkaar beschermen. 

Op het park aan de kant van de Noordweg-Noord staat een lange dubbele rij oudere amerikaanse eiken (Quercus Rubra). Zo vormen ze samen met een aantal lindes een laantje: het zogenaamde Rozenkranslaantje, genoemd naar de fraters, die eertijds daar elke avond een rondje liepen biddend met de rozenkrans.

De PGGM heeft in de jaren zeventig de voormalige kweekschool van de fraters van Utrecht gekocht en heel veel nieuwbouw gepleegd. De meeste oude bomen stammen uit de tijd van de kweekschool vanaf eind negentiende eeuw tot 1970. Niet alle bomen zijn zo oud. De PGGM heeft zoveel mogelijk de oude structuur van het park intact gelaten, waar het mogelijk was, en zelfs een nieuw park aangelegd op de plaats van de voormalige Gregoriusdrukkerij.

Het is de moeite waard om zelf eens in het mooie park (oud en nieuw) te gaan wandelen. Het ligt aan de Kroostweg-Noord en dichtbij de bushalte op de Utrechtseweg (halte Mooi Zeist/Kroostweg in Zeist).

Willy Douma 06-05-20 om 11:17

Liesbeth van den Boogaard

Zie hier de schitterende rode beuk op het Griffensteijnseplein. We vinden deze boom zo mooi, uniek en fijn. Sinds 1938 is de boom op deze plek en daarmee al aardig bejaard; echter zo te zien in de bloei van haar leven.

Willy Douma 05-05-20 om 11:53

Renate Siekman kon het niet laten om een foto te sturen van haar favoriete boom. Een verhaal ontbreekt nog.  Jammer genoeg kan ze niet meedoen met de verkiezing. Ze zit namelijk in de jurysmiley

 

 

Willy Douma 05-05-20 om 11:45

Anton Mouwen

De Seqouia sempervirens of Redwood

Deze boom lijkt qua verschijning – piramidevorm –op de watercypres en moerascypres. Het grote verschil is dat de sequoia in alle jaargetijden altijd groen blijft. De boom is vernoemd naar Sequoya, een Cherokee-Indiaan. Hij is in ons land ingevoerd uit het kustgebergte bij San Francisco van de VS. In het park Hoog Beek en Rooijen aan de Driebergseweg staat hij aan de rand van het grasveld vooraan vlakbij bij de ingang. In de winter kun je hem niet missen door zijn groene uiterlijk. Het is een zeer hoge smalle slanke boom. Hij kan in de VS – waar zijn oorsprong ligt – hoger dan 100m worden en ouder dan 2000 jaar. De schors is heel dik en sponzig en roodbruin. De schors beschermt hem tegen bosbranden en aantastingen door schimmels en insecten. De boom is wel iets vorstgevoelig. De naalden hebben de vorm van een naald. De kegel is klein circa 11⁄2 cm.

 In het park Sandwijck in de Bilt staat een groot exemplaar van de sequoia, de Seqouiadendron giganteum of mammoetboom. De naam zegt al heel veel over zijn grootte.

 

Roel Bosch 04-05-20 om 16:36

Voor deze eik sta ik vaak even stil. Hij is oud, breed, eerbiedwaardig. Solitair en toch in een verband met alles om hem heen. Onbegrensd gegroeid, niet opgekroond maar met loof vanaf de grond. Onevenwichtig, vanaf waar je hem het eerste ziet rechts veel verder uitgegroeid dan links. Gemankeerd, een paar takken steken kaal en dood tussen de kruin uit. Een boom in de vierde levensfase, dat levert geen voorbeeldig plaatje meer op. En ook: gastvrij, aan hoeveel ander leven geeft hij geen onderdak! Een boom die een hele wereld vertegenwoordigt, die zoveel mensen zag.

Plaats: Tiendweg, niet ver van Koelaan, coord. 52.07248 5.22987

 

Willy Douma 04-05-20 om 10:25

Ingrid Nehmelman

Graag wil ik "mijn boom" delen.

Ik woon sinds 2017 in Zeist en ben nog steeds op ontdekkingstocht door de omgeving. Er zijn zoveel mooie bomen in om mij heen, dat het moeilijk kiezen is. Er is echter maar 1 boom waar ik zo af en toe tegen aan ga zitten, omdat dit, bijna, ongezien kan. Dat is deze beuk in landgoed Beek en Royen.

Willy Douma 04-05-20 om 10:22

Anton Mouwen

De Moerascipres (Taxodium distichum)

Deze boom behoort tot de naaldverliezende coniferen, die op natte plaatsen zelfs in het water kunnen groeien. Ze vormen dan op den duur de karakteristieke “kniewortels”of ademwortels, die hen onderscheiden van de watercipres (Metasequoia) die er veel op lijkt. In de wijk Nijenheim, op het aloude landgoed Nijenheim uit 1860, staan drie majestueuze moerascipressen bij elkaar als “de drie juffers”, vlak voor de deur (afstand 6 m) van de nieuwbouwwoningen die in het park eind jaren zestig gebouwd zijn. Er staan daar ook andere oude bomen, zoals beuken en zomereiken, die hoog boven de woningen uit torenen. Deze moerascipressen zijn minstens 40à 50 m hoog en dwingen respect af door hun majestueuze omvang. Ze stonden vroeger aan de rand van een watergang of vijver, die helaas bij de nieuwbouw is gedempt. Bij renovatie van het plein is ook de watertoevoer door middel van een kraan door de gemeente weggehaald. Enkele bewoners van de nabijgelegen huizen maken zich zorgen omtrent de conditie van de bomen. Het is er te droog geworden.

Hopelijk deelt de gemeente de zorgen van de buurtbewoners om deze oude majestueuze en monumentale boom te behouden door een goed beleid.

Cookie-instellingen