Gingen reeën maar op bedevaart, goed voor de natuur

Redactie Samen Duurzaam Zeist 01-05-2024
70 keer bekeken 0 reacties

Al sinds mensenheugenis gaan mensen op bedevaart naar Santiago de Compostella. Uit vele landen lopen er wegen naar toe. Langs de route zijn eenvoudige verblijfsplaatsen waar de pelgrims kunnen eten en slapen.

In Spanje en sommige andere landen zijn de routes gemarkeerd met een afbeelding van de Jacobsschelp.

Verbeteren van ecologische verbindingen
In de Kromme Rijncorridor zijn natuurgroepen en overheden al decennia bezig met het op kaart houden en verbeteren van de ecologische verbindingen tussen het Langbroekerweteringgebied en de Vechtplassen, het grote meren- en natuurgebied op de grens van Utrecht en Noord-Holland. En ook van de verbindingen tussen de Kromme Rijncorridor en de Utrechtse Heuvelrug. Reeën leven graag in bosachtige streken met open plekken en aangrenzende velden, maar ook in heidevelden, rietvelden, duinen en akkerbouwgebieden.

Schakelen tussen Heuvelrug en wei, tussen hoog en laag, ligt voor de hand. En in overgangszone vind je dus talrijke reeën. Zo zagen de deelnemers aan de excursie op 4 apil jl. georganiseerd door ‘Goedvolk’, in het stationsgebied Driebergen-Zeist een koppeltje van vijf reeën in het weiland langs de Laan van Rijnwijk. Uiteraard verontrust door de aanwezigheid van zoveel mensen vertrokken ze snel naar de dichtstbijzijnde plek met dekking.

Reeën leven in territoria. Daarbinnen trekken ze heen en weer naar verschillende plekken met voedsel en dekking. Sommige mensen zeggen: ”Reeën slapen droog op de Heuvelrug en eten in het Kromme Rijngebied”. Buiten de territoria is ook uitwisseling tussen dieren territoria van belang om te voorkomen dat populaties in een isolement raken. Binnen en buiten de territoria zijn de ecologische verbindingen van belang. Reeën vormen een gidssoort. Als reeën van een gebied en verbinding gebruik maken, zijn leefgebied en verbinding ook een geschikt voor vele andere soorten.

Natuur verbinden en behouden
De Werkgroep Faunapassages Zeist-Zuid/West heeft de verbindingen in onze omgeving duidelijk en mooi in beeld gebracht. Helaas worden de leefgebieden van en verbindingen voor reeën en andere dieren vaak verbroken. Door het weghalen van dekking bijvoorbeeld of het aanleggen van wegen. Of het plaatsen van hekken, huizen of andere bouwwerken. Dat doet afbreuk aan de leefgebieden en daarmee aan de natuur in onze omgeving. Weliswaar is door verschillende overheden hard gewerkt aan vele faunapassages, maar dit stelsel moet vooral op het grondgebied van de gemeente Zeist nog verder worden vervolmaakt.

Afbeelding boven: de ecologische verbindingen tussen De Bilt, Zeist, Bunnik, Odijk en Driebergen (Buro Kloeg in opdracht van Werkgroep Natuurlijk Zeist-West)

Gingen reeën maar op bedevaart
Gingen de reeën ook maar op bedevaart. Dan waren de paadjes voor de dieren in de natuur vast net zo mooi op kaart gezet, gemarkeerd en beschermd als Werelderfgoed als de routes van dieren! En werd er ook rekening gehouden met de slaap- en maaltijjdverzorging tijdens de reis, net zoals bij de pelgrims. Maar zolang het nog niet zover is, kunnen wij ons inzetten tegen onbedoeld verstoren van leefgebieden van dieren en werken aan betere faunapassages over grote wegen en spoorbanen voor dieren.

Tekst: Ernest Schuler
Beeld: Les Argonautes via Unsplash

Over deze column
Tussen Utrecht, De Bilt, Zeist, Bunnik en Odijk en Driebergen ligt een versnipperd en onbekend buitengebied. De werkgroep Kromme Rijncorridor zet zich in voor een integrale aanpak van biodiversiteit, klimaat, landbouw en recreatie in dit gebied. Elke twee weken schrijft één van de werkgroepleden een column. Deze column is geschreven door Herman Wierenga. Wil je meer weten over de werkgroep Kromme Rijncorridor? Neem dan een kijkje op deze pagina.

Afbeeldingen

Reageren

X (voorheen Twitter)

Reacties

Velden met een * zijn verplicht.

Anti spam controle *

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
Een momentje...

0  reacties

Cookie-instellingen